Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trijumf u Francuskoj

Krimić Jurice Pavičića postao je fenomen hrvatske književnosti

Zagreb: Dijalog o knjizi "Prometejev sin" autora Jurice Pavičića
Marko Lukunic/PIXSELL
Autori: Denis Derk,
21.09.2021.
u 11:16

Francuski prijevod njegove "Crvene vode" u nekoliko je mjeseci izborio čak tri francuske specijalizirane književne nagrade

Kriminalistički roman Jurice Pavičića “Crvena voda” postao je fenomen hrvatske književnosti. Njegov francuski prijevod u nekoliko je mjeseci izborio čak tri tamošnje specijalizirane nagrade.

Tako je nakon nagrade Le Point du Polar Européen u Lyonu i nagrade francuskog mjesečnika za kulturu Transfuge, “Crvena voda” dobila i Grand Prix de Litterature Policiere za najbolji strani krimić u 2021. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje od 1948., a od stranih autora do sada su je dobili Patricia Highsmith, Ian Rankin, Camilla Lackberg, Michael Conelly, Stanislaw Lem, Mary Higins Clark...

Roman Jurice Pavičića na francuski je preveo Olivier Lannuzel, a objavila ga je izdavačka kuća Agullo ove godine. Roman koji nadilazi granice krimića u Hrvatskoj je premijerno objavio Profil 2017. Naišao je na uspjeh i kod publike i kod kritike, a osvojio je nagradu “Ksaver Šandor Djalski” i nagradu Fric za najbolju proznu knjigu.

Prije francuskog, roman je preveden i na njemački jezik, a sljedeće godine očekuje se i talijansko izdanje ovog krimića koji se vrlo suvereno bavi i hrvatskom poviješću posljednjih desetljeća. 

Komentara 1

UN
unknown11
11:37 21.09.2021.

Fenomen naručene nagrade...nije li to korupcija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije