Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razgovor Francesco Scavetta

Koreografi plesače iscijede, a ja želim eksploziju plesa

Francesco Scavetta
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
14.02.2015.
u 13:00

Studentice 2. godine izvedbenog plesa radile su na novoj predstavi

        Priznati europski koreograf Francesco Scavetta sa studenticama 2. godine izvedbenog plesa Akademije dramskih umjetnosti pripremio je projekt “Hunting family 2”, prvi u nizu radova projekta “Konkavno” Umjetničke organizacije 21:21 pod vodstvom Ksenije Zec i Petre Hrašćanec. Eksplozivni i virtuozni ples koji u pogon stavlja potencijal plesačkih mogućnosti premijeru će imati večeras u dvorani F5 u Frankopanskoj 22, a druga izvedba je u nedjelju.

Mijenjanje originala

Riječ je o nastavku predstave “Hunting family” koju je Scavetti radio s amsterdamskim studentima, kojima je to bio završni ispit, a ona je bila priprema za Surprised body project, za što je sa Studijem za suvremeni ples dobio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju plesnu predstavu 2014. “Hunting family 2” ima sličnu specifičnu strukturu i igra se s istim elementima, no više je nastavak amsterdamskog projekta.

– Materijal produciraju studentice, to je stalna transformacija između originala koji je izmijenjen. Takvog sam im ga dao, a one su ga prilagodile. Postoje tri sloja transformacije. Rad na projektu u isto je vrijeme skeniranje tijela i osvještavanje u kojem trenutku treba upotrijebiti određeni dio, pokreti se prenose s tijela na tijelo i tako nastaje kreacija koja ujedno uključuje odstranjivanje viška, reorganizaciju i dodavanje novih elemenata – objašnjava Scavetti, koji je posljednjih godina radio na Surprise body projectu i shvatio da je to prilika da spoji istraživanje pokreta koje traje godinama kroz radionice, s kreativnim dijelom koji ugrađuje u ples.

U pedagoškom radu orijentiran je isključivo na studente.

Iskoristiti mogućnosti

– Prošao sam cjelokupan plesni proces od plesača, pedagoga do koreografa i iz iskustva znam da upravo potonji često “vampiriziraju” plesače, iscijede sve iz njih kako bi izvukli najbolje za projekt. Svjestan toga, studentima pristupam drugačije. Ne prilagođavam njihova tijela svome načinu rada, nego im pokazujem kako da svoja tijela koriste drugačije, da iskoriste sve što im pruža, ali i da, igrajući se tijelom, dođu do određene strukture – kaže Scavetti.

U predstavi nastupaju Antonia Dorbić, Ema Kani, Marta Krešić, Sintija Kučić, Nikolina Medak, Lana Šprajcer, Nastasja Štefanić, Eleonora-Magdalena Vrdoljak, Danijela Vukadinović. Plešu na glazbu koju izvodi Miro Manojlović, koji je skladatelj, uz Scavettu i Nenada Sinkauza. Manojlović svira bubnjeve, vibrafon i perkusije, a koristit će unaprijed snimljenu glazbu kao podlogu na koju svira uživo.     

>> Francesco Scavetta i Saša Božić predstavljaju prvi plod suradnje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije