Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
8. izdanje

Korčulanski barokni festival dovodi vrhunske svjetske glazbenike

Moreška u ljetnom kinu
Foto: Boris Berc
1/4
30.08.2019.
u 14:47

Nove destinacije barokne glazbe i glazbenika ono su što s posebnom radošću i ponosom svake godine, najavljujući Korčulanski barokni festival, ističe njegova direktorica Laura Vadjon. Ovogodišnje osmo izdanje festivala tako će prvi put uključiti i Trpanj na poluotoku Pelješcu, gdje će na tamošnjoj Pjaceti 7. rujna nastupiti španjolski ansambl La Ritirata. Violončelist i voditelj ansambla Josetxu Obregón sa svojim će glazbenicima izvesti atraktivan program izrazito plesnog karaktera i temperamentnih južnjačkih ritmova s kojim će večer ranije nastupiti i u lijepom atriju korčulanske palače Arneri.

Prošlogodišnja glazbena plovidba do otočića Vrnika ove će se godini ponoviti s češkim umjetnicima lutnjistom Janom Čižmarom i flautisticom Martom Kratochvilovom koji su rado prihvatili prijedlog Laure Vadjon da u program uvrste i skladbe hrvatsko-talijanskog splitskog skladatelja i kapelmajstora iz 17. stoljeća Tomasa Cecchinija. Oni će koncert održati i u Pupnatu na Korčuli, a festivalski programi i ove će godine, osim u samom gradu Korčuli, gostovati i u Veloj Luci, Orebiću i Stonu. Za princip rada ovog festivala i njegovog vodstva, a to je njegovanje starih i uspostavljanje uvijek novih prijateljskih i umjetničkih međunarodnih veza izravno sa samim umjetnicima, simboličan je i koncert pod geslom "Making connections" koji će u korčulanskoj crkvi Svih Svetih 10. rujna održati nizozemski trio Musica Batavia s kojim se u Hrvatsku i na Korčulu vraća uvijek rado viđena gošća Mimi Mitchell, jedna od prvih baroknih violina Europe. I oni će s djelima europskih slavnih i manje znanih baroknih majstora svirati i Cecchinija.

Uz Ministarstvo kulture RH i Grad Korčulu, najveći i najvjerniji podupiratelj festivala i dalje je "orebićki Englez" Michael Unsworth.

Za Lauru Vadjon, također sjajnu violinisticu i voditeljicu Hrvatskog baroknog ansambla, čiji su nastupi dragocjeni na svakom festivalu, sastavljanje programa je najlakši i najugodniji dio posla. Ali, za sve ostalo potrebno je čitavu godinu voditi pravu umjetničko-diplomatsku ofenzivu na dva plana: onom međunarodnom - gdje se dobivaju i potpore veleposlanstava gotovo svih država čiji umjetnici stižu u Hrvatsku, i na lokalnom – gdje se često kreće od ništice u objašnjavanju lokalnim čelnicima kakvu i koju dodanu vrijednost njihova mjesta dobivaju koncertima renomiranih hrvatskih i inozemnih umjetnika.

Laura Vadjon Michael Unsworth i ministrica Obuljen Koržinek
Foto: Korkyra Baroque Festival

Uz svu zaljubljenost u samu Korčulu, njenu predivnu katedralu i ostale lokacije kakve se samo poželjeti mogu za koncerte barokne glazbe, Lauru Vadjon osobito veseli što se festival i ove godine vraća u Ston, u vizualno i akustički fantastičan prostor tamošnje tvrđave Kaštio. Publika u Stonu bit će počašćena dvjema kantatama Johanna Sebastiana Bacha u izvedbi Hrvatskog baroknog ansambla i sjajnog baritona Krešimira Stražanca pod kompetentnim vodstvom finskog dirigenta i čembalista Aapoa Häkkinena, još jednog od onih koji se rado vraćaju na Korčulu i Pelješac. Upravo tim programom će sutra, u subotu 31. kolovoza, u korčulanskoj katedrali sv. Marka biti i otvoren festival. Naravno, nakon već tradicionalnog uvoda na pozornici Ljetnog kina uz baroknu morešku u izvedbi istoimenog korčulanskog kulturnoumjetničkog društva i Hrvatskog baroknog ansambla pod vodstvom Ivana Josipa Skendera.

Bachovim će djelima, a osobito prelijepim arijama, biti posvećen i program koji će najprije u Korčuli, a potom u Orebiću uz Hrvatski barokni ansambl pod vodstvom orguljaša Pavla Mašića izvesti sopranistica Monika Cerovčec i mezzosopranistica Sonja Runje.

Monteverdi String Band
Foto: Korkyra Baroque Festival

Premda je osobno više posvećena istraživanju i izvedbama instrumentalne glazbe, Laura Vadjon u program festivala nastoji uvrstiti i što više programa koji uključuju i ljudski glas, između ostalog i zbog korčulanske pjevačke tradicije i sklonosti publike prema toj vrsti glazbe. Tako će 14. rujna festival u atriju korčulanske gradske vijećnice zaključiti još jedna novouspostavljena veza inozemnih i hrvatskih umjetnika. Uz talijanski ansambl I musicali affetti koji vodi violinist Fabio Missaggia, nastupit će dvoje iznimno talentiranih i sve uspješnijih hrvatskih mladih pjevača, sopranistica Anabela Barić i kontratenor Franko Klisović, a na programu će, uz Monteverdija i ostale talijanske majstore, biti i skladbe Vinka Jelića.

Uz već navedene, na festivalu ove godine još gostuju i Monteverdi String Band iz Velike Britanije te Ensemble Odyssee iz Danske, a detaljan program možete pronaći na internetskoj stranici korkyrabaroque.com.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije