Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sedmo izdanje

Korčulanski barokni festival: Čekaju nas Bach, Händel i Moreška

Foto: Marco Borggreve
01.09.2018.
u 15:13

U izvedbi sjajnih umjetnika Korčula će prvi put čuti i velebnu Muku po Ivanu. Osim diljem otoka Korčule i Pelješca, festival koji traje od 1. do 17. rujna ove će godine prvi put otploviti i na Vrnik, a završit će koncertom u Stonu

Na već tradicionalan način, moreškom uz baroknu glazbu u izvedbi Hrvatskog baroknog ansambla, večeras će na pozornici ljetnog kina u Korčuli početi sedmo izdanje Korčulanskog baroknog festivala.

Malo kasnije HRBA će u prelijepoj katedrali sv. Marki održati i prvi festivalski koncert. Na programu je Händel, pjeva sopranistica Anabela Barić, a dirigira Aapo Häkkinen. Sjajni finski čembalist i dirigent predstavit će se 7. rujna i s vlastitim Helsinškim baroknim orkestrom koji u grad-dragulj Jadrana donosi program “Bach i Baltik”.

U Korčuli će sutra, 2. rujna, prvi put zazvučati i velebni Bachov oratorij Muka po Ivanu u izvedbi HRBA-e i vokalnog ansambla Antiphonus s probranom postavom vrhunskih solista. Osim Finaca, na festival dolaze i umjetnici iz Italije, Francuske, Poljske i Velike Britanije. Na samom kraju, 16. rujna u Korčuli i 17. rujna u Stonu, uz čembalista Laurencea Cummingsa nastupit će Helen Charlston, pobjednica ovogodišnjeg londonskog prestižnog pjevačkog natjecanja Handel Singing Competition.

Za sve te veze s umjetnicima europskih kulturnih velesila zaslužna je u prvom redu hrvatska violinistica Laura Vadjon, ravnateljica Hrvatskog baroknog ansambla i Korčulanskog baroknog festivala.

U pozdravnom govoru, napisanom za festivalski katalog, gradonačelnik Korčule Andrija Fabris naveo je baroknu tradiciju Korčule u spoju s izvrsnim festivalom kao “dokaz da je grad Korčula oduvijek težio biti u središtu europskih i svjetskih kulturnih tokova”. Lijepo je kad vlast pokaže svijest o važnosti kulturne manifestacije u očuvanju i održavanju slave, ljepote i duha grada. No, upravo zato treba i podsjetiti da je ta manifestacija dar koji je Korčula dobila i još uvijek ga ima ponajviše zahvaljujući entuzijazmu umjetnika i potpori velikog orebićko/korčulanskog mecene, Engleza Michaela Unswortha.

Korčula je doista destinacija koju sve više ljudi prepoznaje i voli kao mjesto koje još uvijek cijeni i nudi kvalitetu. “Korkyra Baroque” u tome ima veliku ulogu i organizatori se s pravom nadaju još većoj potpori u budućnosti.

Komentara 1

DU
Deleted user
09:57 08.09.2018.

Sjajno! To se ne propušta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije