Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Koncert Komornog gudačkog orkestra Hrvatske glazbene mladeži

HGM
06.10.2020.
u 12:16

Hrvatska glazbena mladež (HGM) u okviru projekta Mladi za mlade organizira koncert Komornog gudačkog orkestra HGM-a koji će se održati u četvrtak, 8. listopada 2020. s početkom u 20 sati u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Gudački komorni orkestar HGM ansambl osnovan 2011 godine iz umjetničkih radionica Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu te je okupio 19 mladih talentiranih gudača, u starosti do 27 godine, iz Hrvatske, u sastavu:  6 prvih violina, 5 drugih violina, 4 viole, 3 violončela i 1 kontrabas.

Vrijednosti koje su u ovome projektu vidljive su: pronalaženje novih načina pristupa mladih glazbi i stvaranju glazbe te iskustva koja će pridonijeti izgradnji njihovih glazbenih i kulturoloških stavova neizostavnih u njihovom profesionalnom razvoju i sazrijevanju. Osim što će mladim talentima biti pružena mogućnost za stjecanje vještine sviranja u orkestru u najranijoj umjetničkoj dobi, Komorni gudački orkestar HGM je ansambl koji potiče na stvaranje novih djela suvremenih skladatelja svih generacija, uključujući i najmlađe autore.

Orkestar je s velikim uspjehom sudjelovao na 9. Europskom festivalu orkestara održanom u travnju 2012. u estonskoj prijestolnici Tallinnu. Održao je uspješne koncerte u Umagu, Grožnjanu, Bujama, Koprivnici, Bjelovaru, Osjeku, Šibeniku, Karlovcu i Zagrebu,  a od zapaženijih koncerata ističu se nastupi na Osorskim glazbenim večerima te sudjelovanje na zatvaranju Dubrovačkih ljetnih igara 2013. godine.

Prvi umjetnički voditelj orkestra bio je Pavle Zajcev, a danas su umjetnički voditelji profesori Anđelko Krpan, Milan Čunko te Mihovil Karuza. Ove godine podršku su dali profesor Branimir Pustički i glazbenik Ilin Dime Dimovski.

 

„Budite s nama i ove godine prateći još jednu slavnu generaciju mladih glazbenika stvorenu, baš kao i toliko puta, u Grožnjanu.“ – poručili su iz HGM-a svestrano se trudeći da se vrijednosti klasične glazbe prenesu na mlađe generacije i u ovo vrijeme velike krize. Naime, bitno je naglasiti kako je HGM većinu programa prebacila online, a mahom su se svi važni seminari i radionice u okviru programa Međunarodnog kulturnog centra HGM-a u Grožnjanu održani online, i to uz podršku brojnih pedagoga iz Hrvatske i inozemstva.   

Svi ostali koncerti i važna događanja HGM-a održavaju se u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama svjesni činjenice zdravstvene krize ali i rizika koji mogu nastati ako glazba utihne. Do kraja ove godine iz HGM-a poručuju kako će se i dalje održavati koncerti, dijelom online, a dijelom uživo te brojni mladi glazbenici s nestrpljenjem očekuju renomiranu i već tradicionalnu nagradu HGM-a Ivo Vuljević koja će se dodijeliti laureatu u prosincu.

Projekt Mladi za mlade HGM-a podržava Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, a sponzorski Hrvatska elektroprivreda. Sve informacije o programima HGM-a možete pronaći na Facebook stranicama Hrvatske glazbene mladeži @jmcroatia te hgm.hr mrežnim stranicama.

*****

Program

Komorni gudački orkestar Hrvatske glazbene mladeži
Vrijeme:
8.10.2020 s početkom u 20 sati
Mjesto: KD Vatroslav  Lisinski - mala dvorana

Arcangelo Corelli: Concerto grosso op. 6, br. 4 u D-duru
Adagio – Allegro
Adagio
Vivace
Allegro   

Joseph Haydn: Koncert za violončelo i gudače u C-duru, Hob. VIIb:1
Moderato
solist: Vid Krpan, violončelo

Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za violinu i orkestar u G-duru, KV 216
Allegro
Adagio
Rondeau. Allegro
solist: Matej Žerovnik, violina

Gjuro Eisenhuth: Streljcek, valcer op. 73 (obrada za gudace: Felix Spiller, izdanje Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika, Zagreb)

Antonin Dvorak:
Slavenski ples u G-duru, op. 46, br. 3
Slavenski ples u g-molu, op. 72, br. 10
Slavenski ples u G-molu, op. 46, br. 8

Komorni gudački orkestar HGM u sastavu:
Violine:
Anđelko Krpan, Jakov Šredl, Gabriele Seggioli, Edita Kolovrat, Luka Kojundžić, Matej Žerovnik, Ema Perić, Tanja Felja
Viole: Milan Čunko, Sara Paradžiković, Marta Balenović, Filip Kojundžić
Violončela: Branimir Pustički, Josip Boštjančić, Tonko Marković, Vid Krpan
Kontrabasi: Dime Dimovski, Mihael Ros

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije