Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival Željezara

Kompleks bivšeg industrijskog giganta u Sisku ispunili umjetnici

festival željezara sisak
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL
05.06.2015.
u 08:19

Glazba koju stvaraju Mauve Lunel iz Francuske i Konrad Mulvaj iz Overflowa u nedjelju će se izvoditi u zagrebačkom MSU

        Brojne umjetnike i aktiviste i ove je godine na prostoru bivšeg industrijskog diva u Sisku okupio Festival Željezara, koji se održava do nedjelje.

– Za razliku od lanjskoga, naš je drugi festival više radni, a manje prezentacijski. No, i dalje moramo raditi na tome da Siščane u što većem broju privučemo u prostor manifestacije – kaže umjetnički direktor Marijan Crtalić.A prostor festivala je velika zgrada nekadašnjeg Željezarina Instituta, gdje se održavaju mnoge radionice i izložbe. Jučer smo ondje zatekli francusku umjetnicu Mauve Lunel koja s hrvatskim projektom Ohnokono, iza kojeg stoji Konrad Mulvaj, bivši basist kultnog Overflowa, stvara glazbu.

– Evo, već smo uspjeli dvije stvari napraviti i uigravamo se za zajednički nastup – ističe Mulvaj. Nakon stvaranja u Sisku, naime, njih će dvoje nastupiti u nedjelju od 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, uz izravan prijenos na Hrvatskom radiju. Suradnju je dogovorila agencija LAB852, koja je, uz Galeriju Miroslav Kraljević iz Zagreba te Kontraakciju, programski nositelj festivala. A program, među ostalim, uključuje izložbu “Pogled na drugi grad” studenata Metalurškog fakulteta u Sisku i Akademije primijenjenih umjetnosti iz Rijeke te novi film Marka Tadića o Željezari. Jučer je fotograf Ivica Kiš održao radionicu o cameri obscuri, a stigli su i konceptualni umjetnici Vladan Jeremić i Rena Radle, koji će u Capragu provoditi projekt “Abeceda Željezare”.– Festival smo internacionalizirali, imamo sudionike iz Njemačke, Francuske, Austrije i Srbije, a na takvom razvoju ćemo raditi i ubuduće – zaključuje Crtalić.     

>> Festival Željezara u Sisku od 1. do 7. lipnja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije