Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednici&ca (Pretposljednja večera)

Komedija o svim hrvatskim predsjednicima i predsjednici najbolja na Gumbekovim danima

Kerempuh
21.12.2020.
u 10:30

Svečanom dodjelom nagrada u subotu navečer u Histrionskom domu završili su XIII. Gumbekovi dani, a najboljom predstavom proglašena je predstava "Predsjednici&ca (Pretposljednja večera)" autora Tarika Filipovića i Borisa Svrtana.

Ocjenjivački sud u kojemu su bili dramaturginja i teatrologinja Mira Muhoberac, likovna umjetnica i scenografkinja Marta Crnobrnja i predstavnik publike Branko Babac iskazao je veliko zadovoljstvo što su se unatoč teškim egzistencijalnim okolnostima Gumbekovi dani uspjeli održati i što su publici omogućili radostan susret s iznimnim kazališnim ostvarenjima koja čuvaju dugu tradiciju hrvatske kabaretne kazališne scene i kabaretnoga izraza.

Predstava "Predsjednici&ca (Pretposljednja večera)", nastala u koprodukciji Satiričkoga kazališta Kerempuh i FIJI grupe, "zaokružena je, cjelovita i kompletna predstava koja pršti komedijskom energijom zasniva se na prikazivanju i kazališnom oživljavanju hrvatske dalje i bliže povijesti, ali i suvremenosti iz vizure četiriju predsjednika i jedne predsjednice", istaknuo je ocjenjivački sud.

Svi sudionici ove predstave, dodaju, jednako izvrsno ostvaruju svoje uloge. "Tarik Filipović kao Franjo Tuđman, Hrvoje Kečkeš kao Stipe Mesić, Ornela Vištica kao Kolinda Grabar-Kitarović, Siniša Miletić kao Ivo Josipović i Boris Svrtan kao Josip Broz Tito, u spoju prošlosti i sadašnjosti realizirajući iznimnu profesionalnu predstavu koja svojom cjelokupnošću i izvrsnim glumačkim, pjevačkim i plesnim dionicama pokazuje jednako mogućnost pomirbe u političkoj svijesti koliko i mogućnost pomirenja komedijskog, satiričnog i kabaretskog izraza", ističe se u obrazloženju.

Predstavi je dodijeljeno i posebno priznanje za kolektivnu glumačku igru. Naslonjena na tradiciju danas gotovo zaboravljene gavelijanske suigre, glumačka ekipa, smatra ocjenjivački sud, "ukida predrasude i stereotipe o narcisoidnom isticanju vlastitih osobnosti na kazališnoj sceni te suptilnim tkanjem glumačkih energija i upućenosti na glumačke partnere pokazuje mogućnost stvaranja novoga komedijsko-kabaretskog izraza koji dodiruje sudbinu nekadašnjega zagrebačkoga kabareta".

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Ecija Ojdanić za ulogu Vlajne u predstavi "Vla Vla Vlajland cabaret", po tekstu i u režiji Ivana Lea Leme, u produkciji  Kazališta Moruzgva. 

Ecija Ojdanić, obrazloženo je, "spojem fantastično glasovno i govorno izbrušenoga vlaškog idioma hrvatskoga jezika, ostvaruje vrhunski glumački doseg kabaretskoga i monodramskoga izraza", a svojom ulogom i cijelom predstavom pokazuje snagu monodramskoga kabareta, smatra ocjenjivački sud.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Hrvoje Klobučar za uloge Jadranka, Jane, Miloša i Tonija u predstavi Histriona "Na parove razbroj s'", po tekstu Petera Quiltera i u režiji Ivana-Gorana Viteza.

Klobučar je, smatra ocjenjivački sud, jednako izvrstan u svim ulogama u četverostrukoj duodrami, kojima "ostvaruje preobrazbu vlastita glumačkog identiteta, u ljubavnim pričama karakterističnima za našu suvremenost različitim idiomima i glumačkim izrazima predočujući živost šarmantnoga i preciznoga kabaretskog i komedijskog izraza".

Nagrada za izniman doprinos oživljavanju kabareta dodijeljena je glumcu Ljubomiru Kerekešu, za četrdesetogodišnje djelovanje u kazalištu i trajno oživljavanje komedijske i kabaretske scene. Kerekeš, stoji u obrazloženju, djelujući u profesionalnim institucionalnim hrvatskim kazalištima "ustrajno njeguje oblik monodramskoga i putujućega kazališta kojim ostvaruje visoke dosege i osvaja publiku širom Hrvatske".

"Mnogobrojnim autorskim predstavama, a najviše monodramama 'Skupština' i 'Dimnjačar', maestralno ulazi ne samo na sve kazališne pozornice nego i u sve kutke hrvatskih mjesta i gradova i obiteljskih prepričavanja. Njegovi Trpimir Oršuš, Bogi Ivač, dimnjačari, umišljeni bolesnici i ratnici postaju dijelom hrvatske stvarnosti. Dokazuje to ostvarena sloboda izraza i popularnost i omiljenost i u gledatelja i u kazališnih kritičara", ističe se uz ostalo. 

Posebno priznanje za domišljen spoj tradicije komedije dell' arte i suvremenoga kabaretskog izraza ocjenjivački sud dodijelio je glumcu Draženu Šivaku za intrigantnu umjetničku izvedbu u monodramskoj predstavi "Mistero Buffo" Kazališta Grupa & Triko cirkus teatra, Zagreb u režiji Lee Delong.

Festival kabareta posvećen glumcu Mladenu Crnobrnji Gumbeku, velikom prijatelju Glumačke družine Histrion, trebao se održati u ožujku, no zbog izbijanja pandemije koronavirusa odgođen je za prosinac. Od 4. do 19. prosinca u konkurenciji za nagrade izvedeno je deset predstava.

Nakon svečane dodjele nagrada odigrana je predstava "Na parove razbroj s'".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije