Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(ne)izvjesna smjena intendanta HNK Split

Kome smeta Šestan? Lokalnoj politici ili kazalištarcima?

Milan Sabic/PIXSELL
09.08.2022.
u 12:12

Skandal se zahuktava otkako je kazališno vijeće za v.d. intendanta predložilo glumca Vicka Bilandžića, a žestoko je reagirala i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, slučaj ocijenivši "staljinističkom metodom"

Žestoko je zakuhalo oko (ne)izvjesne smjene intendanta HNK Split Srećka Šestana. Novi je to skandal u kulturi nakon što je Kazališno vijeće na e-sjednici za novog v. d. intendanta predložilo glumca Vicka Bilandžića.

No istovremeno kao da se ništa novo nije dogodilo, samo je nađeno drugo ime za v. d. intendanta, jer je Kazališno vijeće u travnju bivšem Gradskom vijeću predložilo (ne)usvajanje financijskog i programskog izvješća HNK Split za 2021. te imenovanje zboristice Dajane Stolić Bohnert za v. d. intendanta. No, kako je na toj zadnjoj sjednici starog saziva GV-a srušen kvorum, točka nije razmatrana. Čekali su se novi izbori, novo Gradsko vijeće. Sada je konstituirano i sjednica je zakazana za 11. kolovoza s bogatim dnevnim redom; 27. točka je: prijedlog zaključka o utvrđivanju osnovnog programskog i financijskog okvira za rad HNK Split za razdoblje od 2023. do 2026. To je zakonski nužno da bi se mogao raspisati natječaj za novog intendanta. A tu je i 36. točka dnevnog reda: prijedlog zaključka o usvajanju/neusvajanju izvješća o radu HNK Split za 2021. Poslije neusvajanja, logično i očekivano, slijedi prijedlog o smjeni Šestana i imenovanju v.d. intendanta. Ovog puta glumca Vicka Bilandžića, umjesto Stolić Bohnert koja je odustala od kandidature.

Neuobičajeno žestoko reagirala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ocijenivši slučaj "staljinističkom metodom".

– Šokantno je i nedostojno nacionalnog kazališta da je sjednica sazvana u 21 sat i traje od 22 do 23 sata, usred ljeta i za vrijeme trajanja Splitskog ljeta – izjavila je za Hinu. Dodala je da je brine što se na sličan način, poluistinama i poluinformacijama, služe Kazališno vijeće u Splitu i Rijeci, i to u trenucima kada kazališta izlaze iz krize zbog pandemije, a oni govore o nerealizaciji planova donesenih prije korone.

– To je zlonamjerno i nerazumno – tvrdi ministrica koja ne niječe pravo svakog osnivača da bira ravnatelje.

– To smo, uostalom, u prijedlogu zakona koji smo uputili na javnu raspravu i rekli te se potpuno odrekli mogućnosti da se daje mišljenje i naknadna potvrda Ministarstva kulture. No čelne ljude kulturnih institucija treba tretirati s dignitetom, pustiti ih da završe mandate i nakon toga birati ljude po programima, a ne izmišljati nepostojeće razloge da bi ih se smjenjivalo, podcrtala je.

Vicko Bilandžić koji se već jednom natjecao za čelnog čovjeka teatra, kaže da je osnovni i najvažniji posao što prije premostiti razdoblje bez intendanta i maksimalno surađivati s nadležnima da se što prije raspiše novi natječaj i imenuje intendanta na puni mandat. Treba, kaže on, i voditi tekuće poslovanje. Bilo bi puno lakše da zna datum dolaska. S obzirom na to da je ministrica najavila mogućnost neprihvaćanja razrješenja intendanta, pitali smo ga što će se tada dogoditi?

– Vjerujem da svi žele najbolje za HNK Split i siguran sam da će grad Split i Ministarstvo kulture pronaći najbolje rješenje. Ja sam spreman i čekam. Za kazalište bi bilo bitno maksimalno ubrzati procedure i ukloniti birokratske barijere. Sezona je pred vratima, kazao je. Ne zna hoće li se natjecati za intendanta. Smatra da će vrijeme pokazati postoji li volja svih dionika, institucija i umjetnika, da Split dobije europski relevantno kazalište. On potencijal vidi, ako osjeti da postoji i volja, misli da će brzo i lako okupiti tim koji će HNK odvesti u novom, suvremenom smjeru.

Je li riječ o političkoj smjeni, pitali smo aktualnog intendanta Šestana, a on odgovara: "U nedostatku argumenata ne mogu se oteti dojmu da je to točno." Podsjeća da je 21. travnja, na dan otvaranja Marulićevih dana, bila sjednica KV-a na kojoj je trebalo biti usvojeno financijsko i programsko izvješće za 2021. Iznos od 6,3 milijuna kuna nepokrivenih gubitaka sveli su na 982.000 kuna. Dio financijskog izvješća KV je prihvatio, ali ne i izvršenje programa u 2021. Dodatno su, tvrdi, objasnili da je zbog korone došlo do neizvršenja programa, ali da su fenomenalno odradili Splitsko ljeto i Marulićeve dane.

Šestan ne želi komentirati mogućnost da ministrica ne prihvati njegovo razrješenje, ali dodaje da je indikativno da je prije nekoliko dana KV-u podnio tri izvješća: o sezoni 2021./2022.; programsko i financijsko izvješće od siječnja do lipnja 2022. te programsko i financijsko izvješće za drugi kvartal. I sva tri su prihvatili.

– Drugi apsurd je što su elektronsku sjednicu sazvali navečer. Ako nisu bili zadovoljni mojim radom, mogli su drugačije – kaže i ističe da su u vrijeme korone iznjedrili nekoliko hit predstava i dobili 13 nominacija za Nagradu hrvatskog glumišta.

– Ne vidim razlog zašto ne bi prihvatili programski dio. Imali smo zabranu rada od 200 dana za vježbanje i izvođenje složenih glazbeno-scenskih djela, a nismo mogli izvoditi ni predstave na maloj sceni – kaže Šestan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije