Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
diana damrau

Koloraturna kraljica zatvorit će Dubrovačke ljetne igre

23.08.2021.
u 10:37

Jedna od najvećih svjetskih sopranistica nastupa u Dubrovniku.

Na zatvaranju ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara, koje se održavaju sedamdeset i drugi put, nastupit će i jedna od vodećih sopranistica današnjice, njemačka pjevačica Diana Damrau.

Velika njemačka pjevačka zvijezda, koja već dva desetljeća nastupa na vodećim svjetskim opernim i koncertnim pozornicama, nastupit će na sada već tradicionalnom gala koncertu uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, pod vodstvom hrvatskog dirigenta s njemačkom adresom Ivana Repušića. Uz njih će na otvorenoj pozornici ispred katedrale nastupiti i bas Nicola Teste i tenor Roko Radovan. Hrvatska televizija i radio izravno će prenositi ovaj atraktivni koncert. Ugledna sopranistica izvodit će djela Puccinija, Gounouda, Bellinija i Donizettija.

Sopranistica Diana Damrau ima iznimno velik repertoar u kojem se ističu lirske sopranske i koloraturne uloge kao što su to naslovne uloge u “Luciji di Lammermoor “, “Manon”, “La Traviati”, ali u uloge Kraljice noći u Mozartovoj “Čarobnoj fruli”. Njemačka sopranistica nastupala je na doista najvećim pozornicama u Milanu, Beču, Münchenu, Londonu, Parizu...

Važne uloge otpjevala je i na sceni Metropolitana u New Yorku, a publika diljem svijeta upoznala ju je putem opera koje su emitirane u kinima diljem svijeta, a prenošene su iz Meta. Bila je i prva pjevačica u povijesti Metropolitana koja je tumačila uloge Pamine i Kraljice noći u različitim izvedbama iste produkcije Mozartove “Čarobne frule”, što samo svjedoči o iznimnim mogućnostima njezina glasa.

Diana Damrau nastupala je i u suvremenim djelima koja su posebno napisane za nju, kao što je uloga u “Životu bludnice” Iaina Bella ili pak uloga u operi “1984” Lorina Maazela. Vrlo često je nastupala i na recitalima, i to u suradnji s pijanistom Helmutom Deutschom i harfistom Xavierom de Maistreom. Nastupala je i na recitalima uz poznatog njemačkog tenora Jonasa Kaufmanna izvodeći pjesme Huga Wolfa.

Njezin međunarodni ugled potvrđen je i recentnim Novogodišnjim koncertima sa znamenitom Berlinskom filharmonijom iz 2020. godine kada je nastupila pod dirigentskom palicom novog šefa tog orkestra Kirila Petrenka.

Posebno je bliska suradnja Diane Damrau sa Simfonijskim orkestrom Bavarskog radija. S njima je ostvarila i brojna gostovanja, između ostaloga i u Barbicanu u Londonu, ali i u Carnegie Hallu u New Yorku. U siječnju 2020. godine objavljena je snimka Straussove “Četiri posljednje pjesme” pod dirigentskom palicom sjajnog Marissa Jansonsa. I ove jeseni Diana Damrau nastupit će na brojnim koncertima, bez obzira na koronske prepreke. Tako će pjevati na inauguralnom koncertu pariške Opere, dok će u operi u Zürichu debitirati u delikatnoj ulozi Donizettijeve Anne Bolene. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije