Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUPERJUNAK BEZ GAĆA

Koliko su "Čuvari" vjerni stripu što se muškosti tiče?

04.03.2009.
u 14:18

Oko filma "Watchmen" ("Čuvari") Zaka Snydera po slavnome istoimenom stripu Alana Moorea i Davea Gibbonsa lome se brojna koplja, kritičari su podijeljeni u mišljenjima, a jedna od kontroverzi koja se vrtjela u medijima i prije prikazivanja tiče se jedinog lika iz tog stripa koji zbilja ima čudesne moći, dr. Manhattana.

U stripu je to nuklearni znanstvenik Jon Osterman koji se nađe u reaktoru tijekom iznenadne reakcije, i to ga pretvara u superbiće plave kože koje može manupulirati po volji vremenom i prostorom. Dr. Manhattan prikazan je kao potpuno nag ćelavi div; u prvim verzijama foršpana za film genitalije su mu bile pokrivene crnim gaćama (ili je taj dio slike bio mutan), ali je Snyder izjavio da će u filmu biti isto kao u stripu – dr. Manhattan je potpuno nag što se na premijeri filma pokazalo točnim.

No, učinjena je jedna izmjena zbog koje Snydera zadrti fanovi stripa optužuju da je izdao duh i poantu priče. U stripu je moćni dr. Manhattan prikazan s prilično malim genitalijama, poput klasične skulpture, što su kritičari tumačili kao simbol nemoći čak i svemoćnog Dr. Manhattana pred ljudskim zlom. (Oni prozaičniji, pak, pretpostavljali su da su se crtač Gibbons i scenarist Moore za manje genitalije odlučili jer su smatrali da bi veće 1986., kad je strip originalno objavljen, bile cenzurirane.)

A u filmu, u kojem je Manhattan snimljen tehnologijom motion-capturea po glumcu Billyju Crudupu, muškost dr. Manhattana je prilično krupna i uočljiva. Koliko je to izdaja ideje originalnih autora, a koliko jednostavna hrabrost filmskog autora da učini ono što se stripaši nisu usudili, teško je reći, a evo što je o toj kontroverzi rekao filmski Dr. Manhattan, Billy Crudup:

- Ustvari, nisam baš očekivao toliki interes posvećen genitalijama dr. Manhattana. Ali razumijem njegovu motivaciju da se pokazuje takav. Zašto bi tipa sa svim tim moćima uopće bilo briga za nekakvu odoru? On se ne mora pokoravati normama društva jer, kad bi htio, mogao bi društvo uništiti. Pa je po meni njegov stav:
- Znate što? Volim malo vjetrića na svojim intimnim dijelovima.

A na kontroverzu zbog veličine i pitanje je li veličina CGI-lika odgovarajuća veličini glumca koji ga glumi, Crudup nije odgovorio:

- Ne, neću vam reći je li računalo nešto dodalo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije