Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjetnička intervencija
Povratak na članak

Kojeg rodonačelnika fašizma prikazuju plakati na riječkim ulicama i zašto?

Giovanni Morbin na fotografijama oponaša medij, D’Annunzijev položaj tijela i fizionomiju, relativizirajući oba identiteta. S originalnih foto razglednica ne preuzima D’Annunzijevu uniformu kao snažniju oznaku osobe i pripadajućeg režima. U toj ‘situacionističkoj diverziji’ ostaje vjeran razigravanju bremenitih povijesnih tema, podsjećajući da si, čak i kada bismo to mogli, ne smijemo dopustiti biti neutralni, pasivni promatrači

Komentari 14

Avatar Warded
Warded
13:02 24.01.2021.

Rijeka, prijestolnica ljevičarskih sranja

VL
KU
Kultura
13:16 24.01.2021.

Kad moze zlocinacka crvena zvijezda moze i fasist. Zlocin je zlocin bez obzira s koje strane dolazio. Shvacate ljevicari?

VL
Avatar Cornelius
Cornelius
13:42 24.01.2021.

U Sjevernoj Koreji ima manje komunjarenja nego u ovoj selendri. Nikakva rijeka, obični gnjili potok.

VL
Avatar SileZla
SileZla
13:07 24.01.2021.

Gabriele D’Annunzio uopće nije rodonačelnik fašizma, radi se o podvali povjesničara iz socijalizma koja nikako da se ispravi. D'Annunzio je kontroverzna povijesna ličnost, ali nije zaslužio ovo demoniziranje u demokratskoj Hrvatskoj. U Italiji postoje prijepori, ali postoje i spomenici njemuu u čast i njegova djela su sastavni dio školske lektire. Hrvatski povjesničari bi trebali iznova sagledati njegov lik i djelo, kao što je promijenjen stav prema npr. Banu Josipu Jelačiću ili Vladku Mačeku. U slučaju D'Annunzija se nažalost je zadržana komunistička ocjena njegovog lika i djela.

VL
PE
PetiElement
13:27 24.01.2021.

Riječka *ovna

VL
HT
horvat.t
13:09 24.01.2021.

Umjetnik misli da D’Annunzijevo protjerivanje i ubijanje slavena nije zločin... kulturna revolucija na najjače, samo im fali Remi u Rijeci da se ispriča....

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.