Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Kod nas je strip eksces, a u Americi ga izučavaju na faksu

\'_MG_4659\'
arhiv VL
07.06.2011.
u 20:00

Dunja Janković višestruko je nagrađivana autorica nezavisnog stripa koja živi na relaciji Portland – Mali Lošinj i jedina Hrvatica s diplomom devete umjetnosti

Osim zvjezdanih gostiju – animatora, na upravo završenom Animafestu pažnju je privlačila i mlada članica žirija Dunja Janković, višestruko nagrađivana autorica nezavisnog stripa koja živi na relaciji Portland – Mali Lošinj i jedina je Hrvatica s diplomom devete umjetnosti.

Strip i ilustraciju magistrirala je na Školi vizualnih umjetnosti u New Yorku, gdje joj je mentor bio Gary Panter, svjetska legenda alternativnog stripa. Na domaćoj sceni poznata je kao članica umjetničkih kolektiva Komikaze i Emisija Emocija. Neki će je se sjetiti i kao energične bubnjarice benda I.G.Luigi, u kojem je svirala pred kraj studija na zagrebačkoj ALU. I kao što u Americi rado promovira hrvatske kolege, među kojima kao najdraže izdvaja prepoznatljive radove Igora Hofbauera i art brut Ivane Armanini, u Zagrebu će spremno porazgovarati o statusu stripa u SAD-u, u kojem redovito objavljuje svoje strip-albume.

– Portland je manji od Zagreba, ali ima jako živu umjetničku scenu, koja svakodnevno raste jer se mnogo mladih umjetnika zbog atmosfere i dobrih uvjeta života doseljava u grad. Strip scena je ondje vrlo jaka, čak je pokrenuta i nova umjetnička škola u kojoj povremeno predajem – objašnjava Dunja. Kaže, institucionalni odnos prema stripu u SAD-u se ne može mjeriti s našim – dok je strip na hrvatskim akademijama tek ekstravagancija, u Americi se proučava kao ravnopravna umjetnička grana. Kao novi trend koji je ondje prepoznala ističe apstraktni strip, granu kojoj i sama sve više naginje.

(cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista u broju od srijede 8. lipnja 2011.)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije