Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lello e Irmão

Knjižara koja je inspirirala J. K. Rowling za Harryja Pottera spašena od propasti

Knjižara Lello e Irmão
17.01.2019.
u 12:20

Knjižara Lello e Irmãoudi nudi 70.000 eura onome tko joj donese prvo englesko izdanje knjige “Harry Potter i Kamen mudraca”

Priča o portugalskoj knjižari Lello e Irmão, najstarijoj i najljepšoj na svijetu, proteže se u povijest puno dalje od magične priče o Harryju Potteru koja joj je u konačnici prije nekoliko godina svojom “magijom spasila glavu”. Smještena na sjeveru zemlje, u Portu, ovaj tjedan proslavila je svoj 113. rođendan i tim povodom izbacila zanimljivu javnu ponudu. Nudi 70.000 eura onome tko joj donese prvo englesko izdanje knjige “Harry Potter i Kamen mudraca”, 250.000 za epsku poemu “Os Lusíadas” Luísa Vaaz de Camõesa, portugalskog književnika iz 16. st., te dodatnih 1500 eura za prvo izdanje novina Gazeta da Restauração.

Ponos portugalskog Porta

Svatko tko posjeduje navedeno i želi to prodati, dobrodošao je u Porto do roka krajem lipnja, a inicijativom žele pokazati da i knjige mogu biti isplativo ulaganje i nešto što nije samo nužno zaključano u knjižnicima i privatnim bibliotekama, već im se izloženima možemo diviti kao što se divimo slikarskim radovima. A Harry Potter ni u uvodu ni u javnoj ponudi nije slučajan. Upravo su izgled i povijest kojom pulsira knjižara skrivena iz svoje gotičke fasade, J.K. Rowling, koja je svojedobno i živjela u Portu, bili inspirativni za pisanje knjiga o malom čarobnjaku, a i biblioteka imaginarnog Hogwartsa preslika je Lelloa. Marketinški lukavo, tom se činjenicom poslužilo i devetero zaposlenika knjižare Lello kada se prije četiri godine našla pred zatvaranjem jer su ljudi naprosto prestali dolaziti i kupovati knjige. Potterovu svjetsku slavu pretvorili su u osobnu korist i interijerom kojim vladaju mitske krvavocrvene stepenice privukli sve njegove obožavatelje. Ulaz u svijet literarne magije počeli su naplaćivati pet eura i brzo se smjestili na turističku kartu nezaobilaznih atrakcija. Aktualni rezime je da ju Lonely Planet reklamira kao mjesto koje se ne smije propustiti, samo u 2018. posjetilo ju je milijun i pol turista, prodaje 1200 knjiga dnevno, a u ponudi je 60.000 naslova te umjesto devetero zaposlenika, koji su nedavno zamalo završili na burzi, danas ih ima 60.

Dnevno prodaje 1200 knjiga

Među 4000 ljudi, koliko ih dnevno uđe u Lello, sigurno će do lipnja biti i donosilac jednog od tri naslova koji se potražuju do lipnja, a kad već pričamo o zdanju bogate povijesti, valja nešto reći i o osnivačima knjižare. U pitanju su braća José i António Lello, entuzijasti zaljubljeni u književnost i glazbu koji su se davne 1881. poželjeli baviti izdavaštvom. Dobro uhodan biznis uskoro sele u veći prostor i u siječnju 1906. otvara se knjižara Lello izgledom točno takva kakva je i danas. Gotičku zgradu arhitektonski potpisuje slavni Francisco Xavier Esteves. Otvorenje je bilo društveni događaj godine u Portugalu, a pohodili su ga svi društveni uglednici vremena poput Guerra Junqueiroa i Benta Carqueja, pisca Júlia Brandãoa i pionira portugalske kinematografije Aurélija Paza dos Reisa. Unutrašnjost knjižare stilska je kombinacija Art Noveaua i Art Décoa, a prostorom dominiraju impozantno kružno stepenište (inspiracija za pokretne stepenice u Hogwartsu) i 8 m dug i 3,5 m širok stakleni strop na kojem je ispisan moto knjižare Decus in Labore – Ponos u radu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije