Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Knjiga Pape Franje

Dijalog je moćan način da se izbavimo

Foto: Reuters
19.03.2018.
u 15:45

Za društvo je, kaže papa Franjo, nužan dijalog mladih sa starima, čak, privremeno, preskačući odrasle. A društvo odbacuje i jedne i druge

Bog je mlad“, najnovija je knjige pape Franje, kojom se obraća mladima cijeloga svijeta s temama od onih najintimnijih do onih s društvenog i javnog područja, dotičući izazove poput odnosa među generacijama, perspektive mladih, strahova i snova, površnog življenja, ovisnosti, mode i ljepote, depresije, bullyinga, plastične kirurgije, potrebe da se bude vidljiv na društvenim mrežama, lažnih vijesti itd.

Nastala je kao razgovor s Thomasom Leoncinijem, a splitski Verbum na hrvatskom jeziku objavljuje je ovoga utorka u sklopu svjetske premijere uz bok vodećim svjetskim izdavačima.

Papa Franjo: "Bog je mlad". Razgovor s Thomasom Leoncinijem

Da bi danas razumio mladoga čovjeka, trebaš ga razumjeti u pokretu, ne možeš stajati nepomično i htjeti se naći na njegovoj valnoj dužini. Ako s mladim čovjekom želimo razgovarati, trebamo biti pokretni, on će usporiti da nas sasluša, on će odlučiti tako postupiti. Kada uspori, započet će drugi pokret: kretanje u kojemu će mlad čovjek ići sporijim korakom, da ga se sasluša, a stariji će ubrzati da dođu do točke susreta. I jedni i drugi se trude: mladi da idu polakše, a stariji da idu brže. To bi mogao biti znak napretka. Htio bih navesti Aristotela koji u svojoj Retorici (II, 12, 2) kaže: „Mladima je budućnost duga, a prošlost kratka; naime, na početku jutra od dana još nema ništa čega bi se moglo sjećati, dok se svemu može nadati. Oni se lako daju zavarati zbog rečenoga razloga, tj. jer se lako nadaju. I hrabriji su zato što su nagli i lako se nadaju; prva im odlika priječi da se boje, a druga ih čini punima pouzdanja; zapravo, nitko se ne boji kada je srdit, a očekivanje nekoga dobra daje pouzdanje. I lako se ogorče.“ […]

Mlad čovjek ima nešto proročko i to treba uočiti. Treba biti svjestan da ima proročka krila, proročki stav, sposobnost prorokovanja, sposobnost govorenja, ali i činjenja. Današnji prorok može prekoravati, ali i otvarati perspektivu. Mladi posjeduju obje ove odlike. Znaju osuđivati, premda svoju osudu puno puta ne izražavaju ispravno. Znaju i propitkivati budućnost i gledati naprijed. Međutim, odrasli su često okrutni i svu ovu mladenačku snagu ostavljaju samu. Odrasli često mlade iskorjenjuju, čupaju im korijene i umjesto da im pomognu da za dobrobit društva budu proroci, od njih prave siročad i odbačenike. Današnji mladi odrastaju u iskorijenjenu društvu. […]

Zato ono o čemu kao roditelji, kao obitelji, kao pastiri, prvenstveno trebamo razmišljati jesu prostori u kojima ćemo se ukorijeniti, gdje ćemo stvoriti veze i razvijati životnu mrežu koja će nam omogućiti da se osjećamo kao kod kuće. Čovjeku je strašno otuđenje osjećaj da nema korijena, tj. da nikome ne pripada. […]

Danas izgleda kao da nam društvene mreže daju taj prostor povezivanja s drugima; internet mladima pruža osjećaj da su dio jedinstvene skupine. Međutim, problem s internetom jest sama njegova virtualnost: web mlade ostavlja u zraku i zato ih čini nestalnima. Rado podsjećam na rečenicu argentinskoga pjesnika Francisca Luisa Bernárdeza: „Por lo que el árbol tiene de florido, vive de lo que tiene sepultado.“ Kada na drveću vidimo lijepe cvjetove, ne smijemo zaboraviti da u tome prizoru možemo uživati samo zahvaljujući korijenju.

Mislim da je dijalog moćan način da se izbavimo, dijalog mladih sa starima: interakcija između starih i mladih, čak, privremeno, preskačući odrasle. Mladi i stari trebaju razgovarati, i to sve češće: to je prijeko potrebno! A i stari i mladi trebaju preuzimati inicijativu. U Bibliji ima ulomak koji glasi: „Vaši će starci sanjati sne, a vaši mladići gledati viđenja“ (Jl 3,1).

No ovo društvo odbacuje i jedne i druge, odbacuje mlade kao što odbacuje i stare. Ipak, za stare je spas u tome da mladima predaju sjećanje, što stare čini istinskim sanjarima budućnosti; s druge strane, za mlade je spas u primanju tih pouka, tih snova te njihovo nastavljanje u proroštvu.

Stari sanjari i mladi proroci – to je put izbavljenja za naše iskorijenjeno društvo: dva naraštaja odbačenih mogu sve spasiti.   

Knjigu je moguće nabaviti u knjižarama Verbum i preko web knjižare www.verbum.hr, a više o njoj možete saznati na linku ovdje.

  

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije