Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRITIKA

Knjiga neodoljivo dobrih vibracija

10.11.2006.
u 15:39

Bladi hel, vot a vanderful buk!"  uskliknuo bi Charlie, jedan od dva glavna lika i spiritus movens romana "Pravi se da ovo nisi vidio" Hrvoja Šalkovića (Zagreb, 1973), samo kad bi mogao, onako "mahnit po profesiji", iskočiti iz korica knjige. Kakva krasna knjiga!  pridružit će mu se u oduševljenju i svaki čitatelj pripovijesti o Charliejevim pustolovinama u koje je, na putu oko svijeta za godinu dana, sveudilj se krećući prema zapadu, uvukao i svoga drugara, protagonista-pripovjedača Domagoja Krugmana, mladog Hrvata, taksista s australskom adresom i neodoljivom potrebom da ostvari snove.

Šalkovićev roman, zasluženi laureat nagrade V.B.Z.-a i Večernjeg lista, od danas je u prodaji i na kioscima uz Večernjak (39 kn). Posrijedi je jedna od najoriginalnijih, najmaštovitijih, najveselijih i najzabavnijih knjiga u novijoj hrvatskoj literaturi u kojoj prevladava tzv. stvarnosna proza mahom sumračnih boja.

Vlasnik živopisne biografije svjetskoga putnika i radne knjižice ispunjene mnoštvom zanimanja, Šalković je ispisao jednako otkačen roman čijim se stranicama šire neograničene količine pozitivnih vibracija i životnoga optimizma, s pokrićem ili bez pokrića, svejedno. Jer, možeš biti i totalni luzer, ali ako imaš snove i ludu želju da ih dosegneš (u romanu izraženu jurnjavom svijetom do Dylanova koncerta), ti si  dobitnik!

Matricu starijega pikarskog i viteškog romana, ili svog novijeg uzora, bitničkog "on th road" pisma, Šalković obogaćuje obiljem humora, intermedijalnim intervencijama i stilsko-jezičnim eskapadama u naizgled nemogućem spoju mudrih izreka, slenga, kolokvijalnog izričaja, fonetski pisanog engleskog, što sve naoko potrošenom motivu putovanja kao simbola potrage za životnim smislom daje dah iznova nađene svježine.

Senzibilitetom blizak rokerskoj, urbanoj populaciji, roman je pohvala svakom odmaku od konvencionalnog, od rutinskog, dosadnog i neambicioznog. Neodoljivo i  ljekovito!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije