Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Omiljeni art i music festival otkrio i posljednje aseve iz rukava

Knjiga, more, glazba i umjetnost stanu u jednu riječ – Indirekt!

Indirekt
Foto: PR FOTO
1/5
09.06.2016.
u 10:56

Književna strana umaškog Indirekta inkorporirana je u ideju festivala, a ovogodišnje izdanje koje će se održati od 17. – 18. lipnja nije nikakva iznimka. Ipak, novost je da će se književni dio programa pod pokroviteljstvom Gradske knjižnice Umag održati u šumi, Velog Jože naravno.

Ivan Jozić, Darko Šeparović, Andrija Škare, Dragan Vuković i Francesca Rolandi

„Muška svinja (i dvadeset očajno ljubavnih)“, prvijenac Ivana Jozića, sačinjen je od žena i muškaraca koji putuju i traže ljubav. Ponekad ju pronalaze na mjestima na kojima ni mi, ali ni oni, to nikada ne bi očekivali. Jozićev svijet sačinjen je od humora, neobičnih života te nepresušnom polarizacijom odnosa između muškaraca i žena. Upravo je humor nit koja povezuje priče u knjizi – on za Jozića otključava i suvremeno društvo kao i nas koji u njemu živimo.

Darka Šeparović iz Vele Luke, diplomirani je arhitekt koji piše poeziju i prozu, a njegov rukopis „Autopilot“ oknjižen je prošle godine. Šeparović, koji inače posjeduje dozvolu za voditelja brodice, u pisanje se upustio kako kaže pomalo kasno, no nije mu dugo trebalo da pronađe vlastiti potpis. Dok čitate njegove pjesme nećete imati dojam da on upravlja svojom brodicom, nego ćete mu kormilariti upravo vi, na vlastitom nemirnom moru. Trenutno, na tragu tema koje je načeo u „Autopilotu“ nastavlja s drugim rukopisom, koji bi trebao biti objavljen do kraja godine.

Andrija Škare nije strano ime posjetiteljima Indirekta, ali ni hrvatskoj književnoj sceni. Javnost ga je ve

upoznala kroz ostvarenja poput „Zbornik eventualizma – Nagni se kroz prozor“, „S više mlijeka, molim“ te „Život svijeta koji će doći“, a umaškoj će publici u sklopu Indirekta predstaviti i svoju netom objavljenu zbirku priča „Slušaj me“. Zaljubljenik u pop glazbu i književnost elegantno je iskoristio njihovo sjecište pišući kolumne o pjesmama koje tematiziraju književnost. Škare pokazuje što pop pjesme dobivaju od književnosti, a koji se novi slojevi tumačenja otkrivaju u književnim djelima pomoću pop pjesama koje se na njih referiraju. Svaka njegova kolumna je pak zasebno umjetničko djelo nastalo hibridnim spajanjem naoko disparatnih elemenata.

Dragan Vuković, rodom iz Banja Luke, svoje je prve korake odradio na raznim radijima diljem Srbije, a urednik je i voditelj glazbene emisije „Anatomija Zvuka“ na BH radiju 1. Početkom ove godine objavio je knjigu „Enciklopedija domaćih duo bendova“ u okviru izdanja „Da se ne zaboravi“. Njegov glazbeni pristup i odlično poznavanje regionalne scene, zasigurno će vas educirati i zadovoljiti vaše glazbeno – književne apetite. U Umag nam dovodi i putujuću izložbu 64 naslovnice fanzina (regionalnih, europskih i svjetskih).

Jedina dama književnih večeri Indirekta dolazi iz ovogodišnje zemlje partnera – Italije. Francesca Rolandi doktorirala je slavistiku na Sveučilištu u Torinu, s fokusom na utjecaj talijanske kulture u Jugoslaviji. Svojim gostovanjem Rolandi će posjetiteljima otvoriti 'Pandorinu kutiju' talijansko – hrvatske kulturalne povezanosti, ali i opisati procese koje je proiživljavala jugoslavenska kultura u doticaju s talijanskom, te kako je između ostalog, šoping u Trstu postao kolokvijalno i kulturološki specifičan termin.

Još malo o glazbi i festivalu

U glazbenom djelu očekuju vas: Žen, Izae, The Black Room, Halftones, Middlemist Red, Karmakoma, FúGú Mango, ROLO, A Good Mistake, Alex Kelman, Brothers in Law, Comaneci i Trees of Maine. Trees of Maine je prvotno zamišljen kao side projekt, ime se pretvorilo u singer songwriter točku iza koje stoji Valdet Luboteni, inače član grupe The Orange Strips. Tijekom protekle dvije godine, pod tim je imenom nastupao po Europi, a debitantski album (kao i njegov nasljednik) bit će izdani 2016. godine. U Umag dolazi u pratnji bubnja i klavira, na kojima će ga pratiti Goran Nalić i Vedran Gergorić također iz The Orange Strips-a, dok je ostatak benda (Goran Brezac i Borjan Batagelj) sada već sastavni dio Indirekt tima.

Svake godine Indirekt nudi i bogat art dio gdje su svojim muralima na gradskim fasadama vrhunski umjetnici poput Stipana Tadića i Mirona Milića već počastili grad, a ove godine dolaze: Eugen Varzić, Sebastijan Dračić, Klara Rusan KLARXY, Jan Sedmak i Merlo de Graia. Posebno se izdvaja izložba radova umjetnika, koja će se u Muzeju Grada Umaga otvoriti 16. lipnja, a moći se se pogledati sve do 16. srpnja.

I publika sudjeluje!

Tu su razne radionice za sve posjetitelje, gdje je LAPO LAPO street art kolektiv zadužen za likovnu i umjetničku inspiraciju, a osim toga posjetitelji se mogu baviti i audio produkcijom, audio – video montažom, debatirati o glazbi danas i nekad ili možda u cik zore sklapati rime sa Šumskim pjesnicima.

Indirekt je prije svega obitelj, zajednica zaljubljenika u glazbu i umjetnost, koja ne poznaje granice. Umjesto podjela, pruža se zajedništvo, a dijelom Indirekt obitelji može biti svatko, od 17. – 18. lipnja, samo u Umagu.

Podsjetimo da i ove godine vesela karavana kreće iz Zagreba u organizaciji Jungle Tribe-a agencije. Indiebus iz Zagreba polazi u petak 14.00h, a povratak je u nedjelju večer nakon popodnevnog opuštanja i sabiranja dojmova.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije