Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
splitsko ljeto

Kirov je ostvario 'prijetnju' i doista je uspio napraviti 'vau' baletnu predstavu

07.08.2015., Split - Posljednja premijera ovogodisnjeg Splitskog ljeta, balet makedonskog koreografa Igora Kirova '5 do 12' izvedena je na sustipanskoj pozornici.  Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
1/2
10.08.2015.
u 16:35

Sretan sam što je splitska publika ovako dobro primila predstavu, kazao nam je makedonski koreograf nakon premijere

Makedonskom koreografu Igoru Kirovu ostvarila se želja. Uspio je napraviti "vau" baletnu predstavu "5 do 12" koja je praizvedena na čarobnom Sustipanu u petak navečer unatoč prijetećim gromovima, sijevanju, pljusku... Uoči premijere činilo se da će doći do žestoke "nevere", pa se razmišljalo i o premještanju predstave u kazališnu zgradu. No, Kirov je silno želio ambijent Sustipana, mjesto susreta života i smrti. Na pozornici je 12 plesača, 12 raznobojnih kocki, u 12 scena prikazano je šest razdoblja života, od rođenja do smrti.

Od početka do kraja prave baletne poslastice, koja traje više od šezdeset minuta, 12 plesačica i plesača baletnog ansambla HNK Split pokazalo je izvanrednu uvježbanost, sklad, profesionalnost, harmoniju, ljubav prema plesu. Na pozornicu su donijeli i na prepuno gledalište razlili neku čudnu, zaraznu energiju i emocije. Publika oduševljena nečim potpuno novim, modernim, drukčijim od klasičnog baleta, nagradila ih je uzvicima "bravo" i dugotrajnim pljeskom.

Publiku je "ponijela" glazba renomiranog makedonskog skladatelja Kirila Džajkovskog koji je za ovaj moderni balet kombinirao elektroničku i tradicionalnu makedonsku glazbu. Na prvi mah rekli bismo jednostavne, ali vrlo efektne slojevite kostime inspirirane etnomotivima izradio je Aleksandar Noshpal, jedan od najistaknutijih makedonskih kostimografa i modnih dizajnera. Scenografiju potpisuje Matija Kovač.

– Sretan sam što je splitska publika ovako dobro primila predstavu – kazao je Igor Kirov. U "5 do 12" svi plesači imaju glavne uloge. I zato su ocjenu 5+ zaslužili: Irina Čaban Bilandžić, Leona Sivoš, Matea Milas, Simona Caputo, Nikol Marčić, Katerina Kuznjecova, Mihai Mezei, Mircea Munteanu, Artjom Žusov, Romulus Dimache, Askhatbek Yusupuhanov i Aleksandar Korjakovski.

>> Ovo je Balkan. Ovdje je život kocka i sve se radi pet do 12!

Ključne riječi

Komentara 2

BE
berija
17:24 10.08.2015.

Baš "vau"? Da nije "uau"? Jesi li taj uzvik naučila u školi stranih jezika ili si postala toliko intelektualno lijena da se ne možeš sjetiti nekog njemačko, talijanskog ili barem srpskog uzvika odobravanja kad već ne znaš hrvatski? Inače, mi u hrvatskoj strane riječi pišemo u izvornom obliku, ovdje bi to bilo "wow". "Vau" je onomatopeja laveža. Znaš li koliko bi ti radila u novinama da sam ti ja urednik? Sad bi bila otpuštena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije