Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KNJIGA

Kazna za probuđenu žensku seksualnost

shalev
arhiva
13.03.2010.
u 17:02

Izraelsku književnicu Zeruyu Shalev hrvatski su čitatelji upoznali s romanom “Ljubavni život”, priči o ženi koja je sve ostavila zbog ljubavi prema starijem muškarcu.

Izraelsku književnicu Zeruyu Shalev hrvatski su čitatelji upoznali s romanom “Ljubavni život”, priči o ženi koja je sve ostavila zbog ljubavi (ili strasti, kako vam drago) prema starijem muškarcu, prijatelju svojih roditelja. Tim je povodom u svojoj kritici “Publisher Weekly” objavio: “Ona nastavlja gdje je Erica Jang stala.”

 U novom romanu “Muž i žena” (Faktura, urednica Ana Grbac, prijevod Andrea Weiss Sadeh, 139 kn) Shalev se vraća dobro joj poznatoj temi: životu koji se iz temelja mijenja zbog ženske seksualnosti. Na samom početku priče to i ne izgleda tako jer bračni par upoznajemo u trenutku kada muž više ne može pokrenuti noge. Nije riječ o bolesti, barem ne fizičkoj. Njegova nepokretnost simbol je nepokretnosti u koju je ušao njihov brak i životi. Oni su zajedno od rane mladosti, školska ljubav koja je prerasla u brak njeno je jedino seksualno iskustvo. Priča otkriva da ipak nije i jedino ljubavno, a ono što je za nju bila strast na pomolu pretvorilo se u tragediju – teško ozlijeđenu dvogodišnju kćer – koja kao stalno prisutna opasnost vreba iz svakog bračnog trenutka. Ukratko, muž i žena su izgubili jedno drugo, a na najboljem su putu da izgube i zajedničko dijete koje, unatoč teškim ozljedama, odrasta živo i zdravo.

 Autorici bismo mogli prigovoriti da motiv ozlijeđenog djeteta kao kazne za probuđenu (u pokušaju i realiziranu) žensku seksualnost uzima ravno iz “Svijeta po Garpu” Johna Irvinga, ali ovdje je to zaista tek jedna u nizu sličica o braku koji nestaje. Je li ljubav ikada postojala? Sa ženske strane, a ona dominira u priči, svakako jest. Muž ostaje u sjeni. Očito namjerno, jer Shalev ponovno piše jaku žensku priču.

 Podjednako zanimljiv dio knjige posvećen je samom Izraelu, njenoj povijesti, ali i suvremenom životu. Muž je, naime, turistički vodič koji živi i diše izraelsku povijest, a žena socijalna radnica koja radi s vrlo mladim djevojkama kojima se “dogodi” trudnoća, roditelji ih se odriču... I dok one moraju razriješiti dilemu biti samohrane majke ili dati dijete na posvajanje, pred glavnom je junakinjom teška spoznaja o konačnom kraju njena braka, koju prati konačna misao da ostaje mama samo jednog djeteta.

 Ukratko: roman koji nas tjera da s nestrpljenjem čekamo novi iz pera Zeruye Shalev.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije