Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama u Komediji

Dugovi honorarcima gomilali su se godinama, a u nekim slučajevima iznose velikih 60.000 kn

Spli'ski akvarel
Foto: ARHIV KOMEDIJA
1/3
29.04.2015.
u 13:31


'Neki od nas su zaduženi u francima, imamo obitelji i kako sve to onda plaćati'

Tijardovićeva opereta u tri čina "Spli'ski akvarel", koja je premijeru imala lani potkraj rujna, u ponedjeljak navečer otkazana je jer su se članovi orkestra pobunili zbog dugogodišnje neisplate honorara koji su narasli, kako tvrde naši sugovornici, do 60.000 kuna po vanjskom suradniku. Publika je ostala bez najavljene predstave, ali joj je vraćen novac od ulaznica, no dugovi ansamblu, koji su se gomilali godinama, nisu vraćeni. I neki su članovi ansambla rekli dosta.

Svirati bolesnoj djeci

– Prije dva tjedna upozorili smo ravnatelja Niku Pavlovića da više nećemo financirati kazalište. Pristali smo otići na gostovanje u Mostar jer je tamošnje kazalište platilo unaprijed. Međutim, nismo dobili honorar, nego su nam u računovodstvu rekli da su nam plaćene dnevnice te da što bismo još htjeli. Ravnatelj Pavlović obećao je da će početi s isplatama dijela dugova za honorare, no od toga nije bilo ništa pa smo u ponedjeljak odbili svirati, nas 15 članova orkestra. Poštenije je besplatno svirati bolesnoj djeci u Klaićevoj nego da kazalište na nama zarađuje, a ne isplaćuje honorare i po pet godina. Meni je kazalište dužno više od 40.000 kuna. Samostalni sam umjetnik, otac djeteta od dvije godine i još sam podstanar. Sam kupujem žice za čelo koje stoje dvije tisuće kuna. Među nama ima dužnika u francima, roditelja i po troje djece, neki žive u drugim gradovima i putuju o vlastitom trošku da sviraju, a nisu plaćeni dok kazalište zarađuje na prodanim ulaznicama – kaže Neven Šverko, član orkestra, koji pita kamo odlazi novac. Kaže da im povremeno sjedne po nekoliko stotina kuna, ali da od toga ne mogu živjeti. Podsjetio je i da se prije nekoliko godina slično dogodilo za odlaska na gostovanje "Aide" u Ljubljanu kad je zbor odbio ući u autobus dok ne dobiju dokaz da će im Komedija uplatiti honorar, što je uspješno okončano.

– Svjesni smo da nećemo dobiti honorare ako nešto ne poduzmemo. Nitko zapravo ne zna koliki su dugovi jer prave evidencije nema. Nakon svake izvedbe potpisujemo liste na kojima piše datum i naziv izvedbe, no gdje te liste završavaju, nitko zapravo ne zna – kaže Neven Šverko. Žarko Savić iz sindikata hrvatskih glumaca dodaje da ovo nije osamljen slučaj i da je problem puno dublji.

– Imamo zakone, ali se oni krše, a institucije ne rade svoj posao, jer u Zagrebu vlada samoupravljanje jednog čovjeka. Autorska, izvođačka i umjetnička prava sustavno se krše, a kolektivni ugovor za ljude u kulturi nije obnovljen – upozorava Savić.

Neslužbeno doznajemo da je inspekcija rada prije dva tjedna bila u Komediji, a lani i USKOK. Dugogodišnji ravnatelj kazališta Komedija Niko Pavlović, koji je lani trebao otići u mirovinu, no mandat mu je produljen, potvrdio je da je opereta otkazana.

"Skupit ću novac"

– Nisam upoznat s detaljima jer u ponedjeljak nisam bio u kazalištu. Znam da je riječ o članovima orkestra koji su dali uvjet da se novac uplati do tada, no kako to nije bilo moguće, donijeli su odluku da neće svirati. Očekujem da ću novac skupiti do srijede – rekao je Pavlović. Na pitanje zbog čega za honorare duguju i po pet godina, odgovorio je da kazalište nema novca. Na dodatno pitanje zbog čega onda kazalište samo ne otkaže nastupe, nego dopuštaju da umjetnici rade, a ne dobivaju plaću, nismo dobili odgovor. Pitali smo ga i je li razlog neisplate honorara to što Grad Zagreb nije uplatio programska sredstva, na što je Niko Pavlović odgovorio da je Grad podmirio sve obveze i da s ovim slučajem nema veze. Prema Programu javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2015. godinu, Komediji je odobreno 2,8 milijuna kuna, međutim, to nije novac za ranije izvedbe, nego za program koji se tek treba ostvariti. Odgovor iz Grada Zagreba do zaključenja broja nismo dobili.

>> Revizija otkrila grijehe stare uprave: duguju 4,2 milijuna!

>> Bivši računovođa: Iz Gavelle su izvlačili milijune putem SC-a

Komentara 3

IV
IvanXXIII.
17:50 29.04.2015.

Napokon da se čuje nešto i o drugom genijalnom menadžeru, uz Dušana Ljuštinu. Sve sam go besmrtnik.

JA
jaspers
10:36 30.04.2015.

Sto se cudite, HNK Zagreb duguje umjetnicima i po vise od 50 000 kuna, dakle po cijele sezone, ne po koju predstavu...

NE
Neba
23:05 29.04.2015.

Pavlovic, Ljustina, Lusetic, Lovric, Kojic... Bandicevi mutikase nasim novcem manipuliraju i netransparentno ga trose...to zna sva kulturna javnost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije