Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"pazi na prazninu"

Kazalište iscjeljuje dušu, potvrđuje naša četverostruko nagrađena predstava

Foto: HNK Varaždin
1/2
16.09.2021.
u 14:16

Predstava autora i redatelja Romana Nikolića i HNK Varaždin pomela je konkurenciju na niškom festivalu Teatar na raskršću

Predstava "Pazi na prazninu" autora i redatelja Romana Nikolića i Hrvatskog narodnog kazališta iz Varaždina dobila je čak četiri nagrade na drugom međunarodnom festivalu Teatar na raskršću održanom u Nišu. Na festivalu su sudjelovala kazališta iz Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Bugarske i Rumunjske. Ove je godine festival otvoren predstavom "Čudo svetog Georgija", koprodukciju niškog kazališta, te kazališta iz bugarskog Plevena i rumunjskog Arada. 

Predstava "Pazi na prazninu" proglašena je najboljom predstavom u cjelini, Romano Nikolić osvojio je nagradu za najbolju režiju, dok je Zdravka Ivandija Kirigin osvojila nagradu za najbolju scenografiju i kostimografiju. Dramaturginja predstave koja problematizira različitost je Olja Lozica, dizajnerica rasvjete je Vesna Kolarec, skladatelj je Damir Šimunović, a autor video projekcija je Ivan Lušičić. U ansamblu predstave su Hana Hegedušić, Iva Kraljević, Beti Lučić, Robert Plemić i Spazam Orgazam. Žiri je istaknuo misionarsku ulogu kazališta u iscjeljenju rana izgubljenih ljudskih duša i nepovratnog otuđenja koja je potvrđena varaždinskom predstavom. 

U glavnom programu prikazane su i predstave "Za sada je sve OK" Kruševačkog pozorišta, "Dan kada ja više nije bilo ja" Beogradskom dramskog pozorišta, "Ko je ubio Dženis Džoplin" Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, "Život je san" bugarskog teatra Zong i "Kons: novo doba" Prešernovog kazališta iz Kranja. Selektori festivala bili su redatelj Vlatko Ilić i teatrolog Spasoje Ž. Milovanović. U okviru pratećeg programa izvedene su predstave "Soundtrack za film koji nije snimljen" Kralja Čačka i Nine Bajsić u izvođenju zagrebačkog Radio teatra Bajsić te "Heroji 4,33" u izvođenju kazališta Jordan Hadži Konstantinov-Džinot iz Sjeverne Makedonije..

Nakon nastupa u Nišu, predstava "Pazi na prazninu" gostuje i u beogradskom Narodnom pozorištu na sceni Raša Plaović i to u sklopu Beograd Pride kazališnog festivala. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije