Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neprocjenjivi gubici

Katastrofalna eksplozija u Bejrutu sravnila galerije sa zemljom i uništila umjetnička djela

Muzej Sursock u Bejrutu
Foto: Facebook
1/13
05.08.2020.
u 14:30

U eksploziji koja je pogodila Bejrut nastradale su brojne galerije i umjetnička djela, a šteta je neprocjenjiva.

Dvije snažne eksplozije razorile su glavni libanonski grad Bejrut u utorak navečer. Poginulo je više od 70 ljudi i tisuće su ozlijeđene u eksploziji i požaru koji je zatim izbio. Vlasti su rekle da je eksploziju izazvala detonacija 2.700 tona amonijevog nitrata, koji se nalazio u skladištu nakon što je 2015. godine zaplijenjen na carini.

Nemjerljiva šteta nastala je i na brojnim galerijama i muzejima u tom gradu, a galerije Marfa, Opera i Tanit koje su se nalazile u blizini luke gdje se dogodila katastrofalna eksplozija, sravnjene su sa zemljom. Teško su oštećene i galerije Sfeir-Semler, Janine Rubeiz te poznati muzej Sursock. 

- Jedan od naših zaposlenika je na intenzivnoj njezi. Jedva smo stigli zaštiti preostale umjetnine i zatvoriti vitrine, a sada smo s našim kolegom u bolnici - rekao je vlasnik dviju galerija Saleh Bakarat. 

Muzej Sursock, nekadašnji centar bejrutske kulturne scene, ponovno je otvoren nakon velike renovacije 2015. godine. U eksploziji teško je stradala zgrada muzeja, ali i brojna umjetnička djela. Na sreću, nitko od zaposlenika nije ozlijeđen. 

- Ovo je najjača eksplozija kojoj sam ikada svjedočila. Muzej je uništen. Nemamo novca za sve popravke, a ovo se dogodilo u najgore moguće vrijeme, kada financijska situacija u Libanonu nikada nije bila tako teška. Užasno je vidjeti pet godina truda i rada tako devastirano - nije bilo ovako loše čak ni tijekom građanskog rata - rekla je ravnateljica muzeja Zeina Arida. 

Muzej Sursock u Bejrutu
1/13

- U 29 godina koliko sam provela u Libanonu nisam vidjela nešto ovakvo. Već sam odgodila sajam za 2021. godinu zbog pandemije, ali sada ne znam kada će se moći održati - kazala je Laure d'Hauteville, osnivačica Umjetničkog sajma u Bejrutu koji se također održava u blizini luke. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije