Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski dom Split

Katarina Livljanić nova je rezidentna umjetnica naše najživlje dvorane

Marko Lukunic/POSEBNA PONUDA
12.09.2022.
u 09:56

Hrvatski dom Split u prošloj je sezoni imao čak 27 tisuća posjetitelja, a pola ih je mlađe od 45 godina, a izabran je i da bude domaćin konferencije Europske udruge skladatelja i tekstopisaca

Hrvatski dom Split i u sljedećoj sezoni namjerava zadržati status najaktivnije i najproduktivnije koncertne dvorane u Hrvatskoj. U to je javnost jučer uvjerio ravnatelj te institucije Marin Kaporelo, koji je još uvijek u privremenom statusu vršitelja dužnosti, što ima veze isključivo s lokalnom politikom, padanjem i ponovnim biranjem lokalne vlasti.

U prošloj koncertnoj sezoni, prvoj cjelovitoj od završetka obnove i otvaranja Hrvatskog doma u prosincu 2020. godine, održavana su u prosjeku tri događanja tjedno, a ukupno ih je posjetilo 27 tisuća posjetitelja. Od iznesenih statističkih podataka važno je istaknuti i da su polovicu publike prošle sezone činile dobne skupine od 15 do 45 godina.

Međutim, pored kvantitete, na strani Hrvatskog doma Split je i kvaliteta, koja je na samom početku jučerašnjeg predstavljanja nove koncertne sezone najbolje pokazana zajedničkim nastupom dvaju vrhunskih umjetnica koje su izvele pjesmu Erika Satiea - pijanistica Martina Filjak kao rezidentna umjetnica Hrvatskog doma prošle, a Katarina Livljanić dolazeće sezone. Ujedno su objema uručene nagrade Ivo Tijardović za osobita umjetnička dostignuća i doprinos programu, dok je dobitnikom nagrade za najbolji izvedeni program u prošloj sezoni proglašen čuveni britanski vokalni ansambl The King's Singers za nezaboravan koncert održan u siječnju ove godine.

Svoje vrlo pozitivne dojmove o ukupnoj djelatnosti Hrvatskog doma Split, a osobito s aspekta njegovanja i izvođenja glazbe domaćih autora, izrekao je skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk, predsjednik Hrvatskog društva skladatelja. On je ujedno najavio da je upravo Hrvatski dom Split izabran da bude domaćin konferencije Europske udruge skladatelja i tekstopisaca koja će se, uz atraktivne glazbene programe, osobito filmske glazbe, održati od 26. do 28. rujna i na kojoj će europsku nagradu za cjeloživotni opus filmske glazbe dobiti Alfi Kabiljo. O visokim kriterijima i važnosti te nagrade najbolje govori to da je njezin prošlogodišnji laureat bio Ennio Morricone.

Program sljedeće sezone podijeljen je u šest ciklusa: Zlatni, Baštinski, Splitski, Dalmatinski, Ciklus za djecu i mlade i Ciklus+. Svaki od ciklusa donosi vrlo zanimljive i atraktivne programe hrvatskih i inozemnih glazbenika raznih žanrova, od klasičnih recitala, komornih i zborskih koncerata, do "Hekube" Katarine Livljanić s ansamblom Dialogos i Kantadurima, koncerta šansona Ibrice Jusića i braće Teofilović s Miroslavom Tadićem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije