Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reagiranja

Kao da John Wayne kaže 'vidimo se v štiri ur'...

still alice
09.02.2015.
u 13:19

Gledatelji ogorčeni prijevodom u filmu 'Još uvijek Alice'

Kakve nevolje može donijeti loš prijevod filma, najbolje pokazuje slučaj sa završene Revije Oscar u Cinestar kinu. Čitatelj i gledatelj Žarko Radić nakon filma "Još uvijek Alice" ( na fotografiji) napisao nam je: "Vrlo šlampav prijevod, ostalo je nevjerojatno puno srpskih riječi, ne srbizama... Riječ Alzheimer bila je napisana na više načina."

Distributer filma Martin Milinković iz M.R.T.N. Medije kaže kako još pokušavaju utvrditi kako se takav propust dogodio budući da je prijevod filma radio Milovan Milosavljević za kojeg kaže da je jedan od naših najiskusnijih filmskih prevoditelja.

– Nakon ovog slučaja s njime više nećemo surađivati – rekao je Milinković uz ispriku gledateljima i napomenu da ne bi ni uspio provjeriti svaki film za koji otkupljuju prava prikazivanja.

Predsjednik Društva hrvatskih audiovizualnih prevoditelja Kristijan Nikolić kaže da prijevod nije radio njihov član. Film je pogledala tajnica Društva, koja tvrdi da se u kinu čuo žamor i negodovanje zbog čega film nije bilo moguće pratiti.

– Načelno, ovakvi su propusti mogući otkad se angažiraju prevoditelji koji to nisu te otkad vlada praksa da se prevoditelji ne potpisuju na prijevod. Ako prevoditelj nije potpisan, odgovoran je onaj tko jest potpisan, a to je distributer – kaže Nikolić.

Slične zavrzlame moguće su i pri sinkronizacijama filmova, što je karakteristično za Njemačku, a koliko to uništava originalnost djela, najbolje opisuje scena filma prikazanog svojedobno na slovenskoj televiziji kada John Wayne kaže: "Vidimo se v štiri ur." 

>> Neću umrijeti nesretan ako ne dobijem Nobelovu nagradu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije