Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDLU

Kako je umjetnost obradila stvaranje pravog čovjeka pauka

Etikete tumačenja umjetničkih djela
Foto: PIXSELL
10.01.2012.
u 14:26

Autorice izložbe Veronika Gamulin i Neva Lukić na osnovi ankete došle su na ideju da poboljšaju odnos između publike i struke propitivanjem umjetnosti

Veronika Gamulin i Neva Lukić osmislile su izložbu “Etikete tumačenja umjetničkih djela” u HDLU propitujući odnos javnosti prema suvremenoj umjetnosti koja običnom posjetitelju često ostaje nejasna, naročito ako se u predgovoru kataloga jasno ne izrekne što je umjetnik radom želio reći. Odgovore su dobile iz istraživanja provedenog među publikom i stručnom javnosti pa se prezentacija istraživanja djelomično preselila i na neke radove, što je također utjecalo na interakciju publike i umjetnika. A komunikacija između struke i publike nastojala se postići i izlaganjem novih medija.

Posebno je zanimljiv bio rad “Neprobojna koža” Jalile Essaidi. To je umjetnička interpretacija onog što je već napravljeno u znanstvenom laboratoriju genetskim inženjeringom kada je DNK pauka umetnut u ljudske stanice, koje su potom počele proizvoditi protein paukove mreže.

Svoja djela izložili su i Ana Petrović, Michelangelo Pistolero, Ivana Vulić, Dalibor Barić, Vitar Drinković, Jalila Essaidi, Boris Greiner, Sven Klobučar, Siniša Labrović i Sara Rajaei. Posjetitelji su mogli, ako su htjeli, ispuniti anketu u kojoj odgovaraju na pitanja čiji im radovi nisu bili dovoljno jasni. Rezultati će biti objavljeni nakon završetka izložbe. Nakon službenog otvorenja izložbe održana je i panel-diskusija Svebora Szekelyja i konceptualca Siniše Labrovića o njegovu umjetničkom radu i o tome koliko mu je važno da ga razumiju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije