Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pipi Duga Čarapa

Kako je cenzurirana knjiga o najsnažnijoj djevojčici na svijetu postala dio kampanje

Pipi Duga Čarapa
Foto: Friso Gentsch/DPA/PIXSELL, screenshot YouTube
1/3
17.09.2019.
u 11:58

Glumica Inger Nilsson tumačila je lik crvenokose djevojčice u švedskoj seriji iz 1969. godine te mnogi pri spomenu na Pipi Dugu Čarapu pomisle upravo na njezino lice, no u toj su se ulozi tijekom godina okušale i glumice Viveca Serlachius, Susan Davis, Tami Erin...

Ona je najsnažnija djevojčica na svijetu veoma osebujna stila, ponosna vlasnica najpoznatijih pjegica te slavnih dugih pletenica karakteristične crvenonarančaste boje, uzor djeci diljem svijeta te – zvijezda predsjedničke kampanje u Hrvatskoj. Pipi Duga Čarapa, jedan od najpoznatijih likova dječje književnosti u povijesti, našla se ni kriva ni dužna u središtu rasprave nakon što su ulomak iz ove poznate knjige javno čitali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te kandidat za predsjednika Miroslav Škoro. Oni su se, naime, odazvali na inicijativu Martine Mihalić, nastavnice hrvatskog jezika i kulture u Švedskoj, koja je pokrenula projekt “Pipi Duga Čarapa otkriva Hrvatsku“. I dok se vode polemike oko toga je li riječ o jeftinom populizmu ili hvalevrijednoj akciji promoviranja čitanja među djecom, činjenica je da je Pipi Duga Čarapa došla u središte pozornosti kakvu u Hrvatskoj još nije doživjela pa odjednom mnogi žele znati sve o njoj.

Nakladnici je isprva odbili

Pipi Duga Čarapa, odnosno punim imenom Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump “rođena” je u vrijeme Drugog svjetskog rata u Švedskoj, a osmislila ju je spisateljica za djecu Astrid Lindgren. U zimu 1941. godine njezina je sedmogodišnja kći Karin oboljela od teške upale pluća pa joj je majka svake večeri pripovijedala priče kako bi lakše zaspala i da ne bi mislila na bolest. I tako je Lindgren jednog dana osmislila priču o neustrašivoj i neobičnoj djevojčici koja je apsolutno oduševila njezinu kćer te je ona ubuduće željela slušati samo o Pipinim zgodama.

Tri godine kasnije, kad je spisateljica nesretnim slučajem ozlijedila stopalo te je morala mirovati, odlučila je konačno priču o Pipi Dugoj Čarapi prenijeti iz svoje mašte na papir, a knjiga sa svim njezinim objedinjenim avanturama bila je idealan poklon za deseti rođendan njezinoj kćeri zbog koje je sve i počelo.

Došlo je tada vrijeme i da ostatak svijeta upozna malu heroinu, no izdavačka kuća Bonniers förlag prvo je odbila izdavanje knjige. Potom je Astrid Lindgren 1945. godine s pričom o Pipi Dugoj Čarapi pobijedila na natjecanju nakladničke kuće Rabén & Sjögren koja je zatim knjigu i objavila, a Lindgren je sve do umirovljenja 1970. radila kao urednica za dječju književnost u toj nakladničkoj kući. Također, tijekom karijere je objavila više od stotinu naslova za djecu, među kojima su i kriminalističke priče, humoristične pripovijesti...

Je li Pipi neodgojena?

Ipak, nikada ništa nije ponovilo uspjeh Pipi Duge Čarape koja je odmah poslije objave doživjela veliku slavu te je ubrzo osvojila cijeli svijet. Prevedena je na gotovo stotinu jezika, a nakon prve knjige uslijedila su još dva nastavka te nekoliko kraćih priča i slikovnica u kojima je djevojčica narančaste kose bila glavni lik. Također, ubrzo je postala jedan od simbola pop-kulture te su o njoj snimljeni serije, filmovi, animirani filmovi, pjesme... Najpoznatija je švedska serija iz 1969. godine u kojoj glavnu junakinju tumači glumica Inger Nilsson, pa mnogi pri spomenu na Pipi Dugu Čarapu pomisle upravo na njezino lice, no u toj su se ulozi tijekom godina okušale i glumice Viveca Serlachius, Susan Davis, Tami Erin...

Glumica Inger Nilsson tumačila je lik crvenokose djevojčice u švedskoj seriji iz 1969. godine te mnogi pri spomenu na Pipi Dugu Čarapu pomisle upravo na njezino lice, no u toj su se ulozi tijekom godina okušale i glumice Viveca Serlachius, Susan Davis, Tami Erin...
Foto: Henning Kaiser/DPA/PIXSELL

Radnja knjige prati avanture djevojčice čiji se život, posebice u vrijeme kada je priča nastala, smatrao i više nego neobičnim, pa i pomalo kontroverznim. Iako Pipi Duga Čarapa ima samo devet godina, ona živi bez roditelja jer joj je “majka na nebu“, a njezin otac Efraim Duga Čarapa pola godine provodi putujućim svjetskim morima, dok je drugu polovicu godine urođenički kralj na jednom dalekom otoku u Tihom oceanu.

Djevojčica živi u neobičnoj kući imena “Pipinovac”, i to s dvoje najboljih prijatelja – majmunom Nilsonom te bijelim konjem s crnim točkama kojeg Pipi Duga Čarapa može sama podignuti jer je najsnažnija djevojčica na svijetu.

Njezin lik je, kako je objasnila sama spisateljica, zapravo ostvarenje svih njezinih želja kada je bila dijete. Zato je Pipi Duga Čarapa neustrašiva, buntovna, radi samo ono što želi te se ponaša po mnogima divlje i neukrotivo. Iako je veoma svojeglava, također je pravedna i ima dobro srce pa svoju snagu često koristi kako bi se borila protiv nepravde i učinila svijet boljim mjestom.

Prva knjiga o njezinim avanturama prati zgode koje joj se događaju zajedno s Tomijem i Anikom, bratom i sestrom koji žive u njezinu susjedstvu i koji su Pipina potpuna suprotnost. Izrazito su poslušni te pokušavaju udovoljiti svojim roditeljima, no svejedno uživaju u Pipinu društvu. Ona pak svaki put uspijeva nadmudriti dvojicu policajaca Klinga i Klanga koji je stalno pokušavaju uloviti te je poslati u dom za djecu.

Iako autorica kroz priču šalje i brojne pozitivne poruke o prijateljstvu, dobroti i velikodušnosti, knjiga se po objavi ipak našla na udaru kritika jer su mnogi smatrali da će Pipi imati loš utjecaj na djecu. Mnogi su njezino nestašno ponašanje zapravo okarakterizirali kao neodgojeno, a njezin karakter kao nepoželjan. Zamjera joj se i što šalje poruku da je dosadno ići u školu, ne poštuje autoritete...

U francuskom je prijevodu knjiga sve do 1995. godine čak bila cenzurirana. No unatoč tome Pipi Duga Čarapa već je više od pola stoljeća omiljeni lik djece diljem svijeta koji ih impresionira te potiče na zabavu, veselje i razbibrigu, a upravo je to Lindgren bio cilj, kako je više puta napomenula.

Komentara 3

SS
Sapienti.sat
12:27 17.09.2019.

Jako zanimljiva tema!

DU
Deleted user
12:38 17.09.2019.

Predsjednica ne nosi carape

MI
mirotvorac
12:46 17.09.2019.

Idemo ka ubjedljivoj pobjedi,sva pocast nasoj predsjednici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije