Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Galerija ULUPUH

Kako dizajnira Afrika? Misleći o svojim bojama

'Nguma'
''
24.05.2013.
u 14:27

Izložba predstavlja 23 dizajnera, poglavito one iz Južnoafričke Republike, gdje ih je i najviše. Predstavljen je raznorodan dizajn – od mode do vizualnih komunikacija

– Tri mjeseca smo Jacques Lang i Mohamed Jogie, dizajneri iz JAR-a, i ja pripremali izložbu afričkog dizajna, izloženu u Galeriji ULUPUH u sklopu Tjedna Afrike u Zagrebu – kaže ugledna hrvatska dizajnerica Sanja Rocco kojoj zahvaljujemo mnoge dizajnerske programe i podršku hrvatskome dizajnu u nas i u svijetu.

Oko afričkog dizajna ta se mala, ali stručna ekipa namučila jer je željela pokazati radove do kojih i nije bilo lako doći, a da bi pokazala raznolikost afričkoga dizajna. Izložba predstavlja 23 dizajnera, poglavito one iz Južnoafričke Republike, gdje ih je i najviše. Predstavljen je raznorodan dizajn – od mode do vizualnih komunikacija. – Najviše je modnog i grafičkog dizajna, keramike, nakita, ali i raznih uporabnih predmeta. Tu je dakako i interaktivni dizajn, oblikovanje za internet, koji je i Africi, kao i nama, očito donio napredak. To govori da će u sljedećim godinama doći i do napretka dizajna – kaže selektorica Rocco, čiji je osnovni motiv bio da pronađe i predstavi dizajnere kod kojih se vidi odakle su.

Pokazalo se da su suvremeni, ali na vlastitim tradicijskim zasadama, a ne, primjerice, na europskim niti bilo kojim drugim zapadnjačkim temeljima.

Zvijezde među njima su modni dizajneri Marianne Fassler, čija revija upravo ide pred parišku publiku, i Liam Fahy iz Zimbabvea koji obuću oblikuje i na artistički način.

Sanja Rocco posebno ističe primjer Sakija Mafundikwea koji se školovao i zaposlio u Americi, ali je odgovorio \"unutarnjem zovu\" da se vrati i nešto napravi za svoj Zimbabve. Otvorio je privatnu školu dizajna u kojoj su se isprva grafički dizajn i novi mediji učili jednu godinu. Sada je taj studij dvogodišnji... Tu je interaktivni rad Kenijke Rose Maison Kirgotty koja je intervjuirala pripadnike različitih plemena, a potom snimke postavila u krug stvarajući njihov međusobni razgovor, logični dijalog! Jedno je jasno: Afrika dizajnira samouvjereno, na svoj način.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije