Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival kajkavskih popevki

Kajkavske popevke oduševile i premijera Plenkovića

Festival kajkavskih popevki
Foto: Promo
1/7
10.09.2018.
u 10:19

Premijera Plenkovića sinoć je oduševio Festival popevki, ali i druga događanja unutar Tjedna kajkavske kulture, a osobito ovogodišnji Zagorski gospodarski zbor.

Predivnim zagorskim popevkama, kao što su „Zagorje vu meni spi“, „Gda se s z menom tam zaputiš“ i „Zlati cvet“ Tjedan kajkavske kulture u Krapini ušao je u veliko finale. Festival kajkavskih popevki, 53. po redu, u petak i subotu Festivalsku je dvoranu napunio brojnim poznatim izvođačima i posjetiteljima. Iz prvih redova melodične kajkavske popevke slušali su i predsjednik Hrvatskog sabora gosp. Gordan Jandroković, hrvatski premijer gosp. Andrej Plenković, saborski zastupnik gosp. Žarko Tušek, župan Krapinsko-zagorske županije gosp. Željko Kolar, krapinski gradonačelnik gosp. Zoran Gregurović i brojni drugi.

Premijera Plenkovića sinoć je oduševio Festival popevki, ali i druga događanja unutar Tjedna kajkavske kulture, a osobito ovogodišnji Zagorski gospodarski zbor.

Drago mi je još jednom biti u Krapini, na 53. izdanju Festivala kajkavske popevke, na više od pola stoljeća sjajnog evociranja naše tradicije, dijalekta i pjesama. Uvijek mi je zadovoljstvo biti ovdje, osobito u kontinuitetu posljednjih nekoliko godina. Izvrstan je i 26. Zagorski gospodarski zbor, pa čestitam Obrtničkoj i Gospodarskoj komori, Županiji, Gradu Krapini, kao i svima od 270 izlagača koji su se ovdje predstavili posljednjih nekoliko dana i koji zaista potvrđuju sjajan poduzetnički i obrtnički duh Sjeverozapadne Hrvatske, Hrvatskog zagorja. Ljudi ovdje imaju hrabrosti, ideju i odvažnost da se upuste u poduzetničke i gospodarske vode i to se često vidi na rezultatima i u konačnici na ovih gotovo 12 milijardi kuna u zagorskom gospodarstvu prije oporezivanja, što je zaista sjajan uspjeh“, istaknuo je premijer Plenković.

Foto: Promo

Domaćin u obilasku grada bio mu je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji se u nekoliko navrata s ponosom osvrnuo na događanja u Krapini i Županiji te zahvalio onima koji su za to zaslužni.

Hvala svima na svemu što ste učinili da naša županija danas izgleda tako kako izgleda, da imamo Međunarodni gospodarski zbor i preko 270 izlagača koji će predstaviti svoje proizvode. Mi kao najbolja turistička kontinentalna destinacija skrećemo pozornost u čitavoj sjevernoj Hrvatskoj, a prilikom obilaska manifestacija u Varaždinu, Čakovcu i Koprivnici, vidio sam koliki je interes upravo za Tjedan kajkavske kulture, koliko svi cijene 53 godine krapinskog Tjedna kajkavske kulture“, rekao je župan Željko Kolar.

Zadovoljstvo ovogodišnjim Tjednom kajkavske kulture na čijem su se repertoaru osim popevki i Gospodarskog zbora, našli i manifestacija „U ozračju kaja“, recitali poezije, izložbe oldtimera i fotografija i brojna druga događanja, nije krila niti direktorica Turističke zajednice grada Krapine.

S pravom možemo reći kako je Festival kajkavskih popevki jedna od najznačajnijih manifestacija ne samo Grada Krapine, već i cijele regije. Riječ je o manifestaciji koja se bazira na tradiciji. Upravo zato, svake smo godine sve zadovoljniji jer vidimo da ta tradicija pomalo ulazi i u mlade obitelji kroz narodnu nošnju te kroz pjesmu i običaj koji se prikazuju na samom tjednu kajkavske kulture“, istaknula je gđa. Nedeljka Vodolšak, direktorica Turističke zajednice grada Krapine.

Foto: Promo

Kako im je pošlo za rukom 53 godine za redom organizirati manifestaciju koju i dan-danas s veseljem posjećuje toliki broj ljudi, otkrio je predsjednik Udruge za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina gosp. Damir Novina. Pritom je istaknuo kako je veliko veselje raditi manifestaciju kad vide da je netko prepoznao ono što rade. Ove su godine to, osim posjetitelja, prepoznali i pokrovitelji - Ministarstvo kulture (za Tjedan kajkavske kulture), Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta (Zagorski gospodarski zbor) predsjednica Republike Hrvatske gđa. Kolinda Grabar-Kitarović (Festival kajkavskih popevki) te predsjednik Hrvatskog sabora gosp. Gordan Jandroković (U ozračju kaja).

Kad postoji puno dobre volje i puno ljubavi za ono gdje ste odrasli ili narječje na kojem govorite ili kako se pritom osjećate, onda to nije nikakav problem. Svi to radimo s veseljem, svi smo volonteri i svake godine čim završi festival počnemo smišljati novi“, otkrio je Damir Novina.

Već tradicionalnim, ali i novim te domaćinima i gostima, osobito je zadovoljstvo, pa i pitanje prestiža, nastupati na Festivalu kajkavskih popevki. Tako je bilo i ove godine, a među izvođačima su se našli: Miro Ungar, Zdenka Kovačićek, Gordana Ivanjek Tušek, Bojan Jambrošić, Maja Vučić, Ivica Pepelko, Mirko Švenda Žiga, Barbara Othman, Mia Dimšić, Minea… U subotnjoj večeri predstavili su 22 nove popevke, među kojima i nekoliko pjesama u ozračju „etno kaja“. Riječ je o pjesmama koje odudaraju od klasičnih krapinskih popevki, odnosno koje su i dalje u duhu kajkavštine, ali su modernizirane te govore o aktualnim društvenim temama. Zanimljivo je bilo što su popevke zapopevali Zagorci, ali i Dalmatinci. Koliko je teško pjevati na drugom narječju, otkrila nam je pjevačica Maja Vučić koja je na Festivalu otpjevala pjesmu „Gda se z menom tam zaputiš“.

Mislim da je to naša kultura, naša baština koju definitivno moramo njegovati kao i sve ostale. Ja sam potpuni zaljubljenik u Hrvatsku upravo zbog tog bogatstva. Dalmatinka sam po svim kriterijima osim što sam rođena u Zagrebu. tako da su mi Zagorje i kajkavski jezik uvijek bili neka vrsta egzotike. Upravo je zato posebni užitak ući u pjesmu i znati što uopće znači to što pjevaš“, istaknula je Vučić. Za razliku od nje, Gordana Ivanjek Tušek nastupila je pred domaćom publikom, ali otkrila je da niti to nije uvijek lagan zadatak. Otpjevala je nekoliko popevki, a posebno joj je draga ona „Gda bum te vidla nazaj“ za koju tekst i glazbu potpisuje njezin suprug, saborski zastupnik Žarko Tušek.

Ovo je festival koji mi je najvažniji od svih festivala. Iako je svaki poseban na svoj način, ovo je moj festival, tu sam doma, kako nerijetko volim reći, tu je najljepše, ali i najteže popevati. Nije lako nastupati pred domaćom publikom“, kazala je Gordana Ivanjek Tušek. Tjedan kajkavske kulture trajao je od 2. rujna i završava danas i to Malomešnim proštenjem u crkvi Majke Božje Jeruzalemske na Trškom vrhu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije