Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Anne Holt "Grob za dvoje"

Kada krimiće piše bivša ministrica pravosuđa, to je štivo koje ruši pravila žanra

Foto: Arhiva Stilus
13.01.2021.
u 12:49

        Kada na koricama neke nove knjige pročitaju: “Stieg Larsson, makni se s puta novoj kraljici skandinavskog krimića”, mnogi će ljubitelji žanra biti skeptični. Najčešće s pravom jer upravo su se pod egidom potrage za novim Larssonom pokušali prodati kojekakvi osrednji krimići.

Na sreću, kada je djelo Anne Holt u pitanju, to nipošto nije isti par rukava. Ova autorica k nama dolazi s reputacijom najprodavanije norveške autorice kriminalističkih romana, a “Grob za dvoje” (Stilus, urednik Jakov Lovrić, prijevod Sandra Ljubas) prvi je njen roman u rukama hrvatskih čitatelja, ujedno i prvi u seriji romana o Selmi Falck. Naravno, na temelju samo jednog romana teško je reći nešto podrobnije o usporedbi sa Stiegom Larssonom, jer sada sve ovisi o tome kako je Holt dalje razvila priču o svojoj glavnoj junakinji, no sve sluti na dobro jer sama je autorica dvije godine radila za policiju Osla, zatim otvorila odvjetnički ured, da bi tijekom 1996. i 1997. bila ministrica pravosuđa Norveške.

I njena glavna junakinja Selma Falck je odvjetnica, junakinja koja je sportska, ali i poslovna te jet-set zvijezda u svojoj zemlji. No čitatelj je sreće u trenutku kada se njen svijet ruši. Izgubila je doslovno sve: obitelj, kuću, posao, vjerojatno i profesiju, a sve zbog toga što je jedan moćni poslovni čovjek otkrio pronevjeru novca koju je počinila zbog dugogodišnje (dobro skrivene) ovisnosti o kocki. No, kada se kćer tog čovjeka nađe u velikom problemu, on Selmi ponudi nagodbu: ako riješi slučaj, svi njeni problemi će nestati.

I tako odvjetnica postaje istražiteljica, a istraga je vodi u svijet olimpijskog sporta. I to je način na koji je Anne Holt opasno raširila pravila žanra kriminalističkih romana, jer sportska uzbuđenja ovdje su zapravo okidači koji ljudima mogu uništiti živote. Mnogo je ovdje podtema: od posezanja za dopingom, preko sportaša koji cijeli život žive na slavi jedne pobjede, sve do onih koji ne mogu bez rizika i kada natjecanja prestanu. I autorici treba priznati, svaka od tih tema je zanimljiva i odlično obrađena.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije