Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jimmy Stanić:

'Kad se čujem kak’ pjevam, to mi daje elana za dalje'

28.06.2014., Zagreb - Hrvatski glazbenik, gitarist, pjevac i kontrabasist Stjepan Jimmy Stanic.  Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
10.01.2017.
u 13:25

Legendarni Jimmy Stanić priprema veleslalom kroz 50- godišnju glazbenu karijeru prožetu humorom

Ako ste mislili da uobičajena postnovogodišnja praznina u kulturnim programima Zagreba ne nudi ništa svima koji su ostali ovdje, prevarili ste se. Jer, osim skijanja u središtu grada za najmlađe, za one nešto starije sutra se u klubu Močvara nudi strmi veleslalom kroz 50-godišnju karijeru ikone, jednog od najdugovječnijih i najzagrebačkijih glazbenika koje imamo – Jimmyja Stanića.

Najvažnije je veselje

Naime, Jimmy Stanić sa Scharf Triom, sastavljenim od prvoklasnih domaćih jazzista (Mario Igrec, Mladen Baraković Lima i Đula Njikoš), zajedno sa suprugom Barbarom Trohar izvest će svoj poznati “Jimmy kabare”, program koji, zbog Stanićeve vokacije i te kako “ozbiljnog zabavljača”, predstavlja kultni spoj scensko-glazbenog udara. A to je smo jedan dio aktivnosti Jimmyja Stanića, inače i jazz kontrabasista koji sa Scharf Club Swing Quintetom nastupa i u jazz formatu.

– Sve što je glazba je zabavno – kaže Jimmy pa nastavlja:

– Ali sad ne sviramo ekstremni jazz. Sviramo starinski jazz koji se nekad svirao, ragtime, dixieland, swing. Tak’ da je to prihvaćeno od publike, jer je slično kao polka, veselo. Onda to isprobavamo, “vi’š ovo je dobro”, i onda tako napravimo cijeli program.

Iako negdje najavljen kao koncert s pratećim Sexy Boysima, Jimmy kaže: – To su isti dečki, u Močvari je sutra Scharf Trio, ali nema seksa, molim vas nemojte to napisati. Službeno je Scharf Trio, a ponekad Quintet, ovisi u kojoj postavi nastupamo.

Osim razgovora s Jimmyjem Stanićem koji će u Močvari moderirati Mario Kovač – ujedno i DJ večeri, pa ne treba sumnjati u dodatni program zabave bez granica, Jimmyjev nastup kao integralni dio uključuje i poznati “stand up” dio, u kojem će publika između pjesama čuti sve one priče i komentare koje Jimmyja Stanića čine prvoklasnim performerom, jednim od onih koji je pravila show-businessa među prvima prenio sa Zapada na domaće tržište.

I to radi već pedesetak godina. Dobitnik Porina za životno djelo još i danas to radi atraktivnije od mnogih trostruko mlađih. Dana 29. siječnja proslavit će “okrugli” 88. rođendan, što je, složit ćete se, ozbiljan jubilej čak i ako gledamo najaktivnije rock zvijezde poput Micka Jaggera kojemu su 73 godine tek. Močvarin program “Turbina” – spoj turbo tribine i programa Začarane Močvare Nine Romić, koja ugošćuje ponajbolje domaće kantautorske protagoniste – i te kako je primjeren za nastup Jimmyja Stanića. Jer on je to na domaćoj estradi izmislio.

Duhovit kakav je, na pitanje otkud mu volja i energija, kaže:

– A čujte, ja tu ne mogu ništa pomoći, ja kad čujem sebe kak’ pjevam, onda mi to daje elana i volju. Jer kad čujem neke druge tam’ kak’ pjevaju, onda potonem. Pa mi to daje impuls da malo pokažem kako to treba raditi.

Bez ikakvih proba, molim

Na opasku da je odavno prenio talk-show/stand up format kod nas, kaže: – Čujte, to je tak’ ispalo kad sam počeo raditi. Bila je neka priredba, bilo je još pet-šest kolega koji su pjevali, a vidio sam da je publika počela drijemati. Onda sam ispričao par viceva i svi su se probudili, počeli se veseliti. Jer, pazite, važno je veselje. Na bilo koji način, ali veselje je najvažnije. Pa sam tako i nastavio, na svakom nastupu volim publiku malo razgaliti, da se dobro osjećamo. Pripovedamo malo Barbara i ja, pa imamo intervju, ispričamo te neke pričice i otpevamo te neke šlagere i svi su zadovoljni.

Jimmy Stanić pripada generaciji glazbenika koja nema videospotova. Nedavno je za program Evergreen CMC televizije s Barbarom ekspresno snimio nekoliko pjesama. Rekli su nam da uopće nije htio probati, na što on kaže: – Čujte, to smo mi već sve svirali i znamo to, kaj bi trebali probati?“ Pametnome dosta.

>>Neponovljivi Jimmy i Barbara Stanić uz romantičnu priču predstavili Labudovu klupu ljubavi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije