Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt kazališni moljci

Kad dečki zaluđeni sportom moraju glumiti – Matovilku

23.02.2021.
u 11:28

Grupa glumaca iz satiričkog kazališta Kerempuh pod vodstvom Petre Radin i Igora Šeregija predstavili su novi projekt Kazališni moljci.

U vremenu videoigara, interneta i VOD kanala mnogi roditelji muče se da djeci približe doživljaj lektira iz prošlih stoljeća, kao što je “Matovilka” braće Grimm, da ne spominjemo manje atraktivne naslove koji, za razliku od ovoga djela, nisu imali Disneyeve ekranizacije. Zahtjevan, ali važan zadatak da iznova razbuktaju dječju strast za čitanjem preuzeli su Kazališni moljci. Radi se o grupi glumaca iz satiričkog kazališta Kerempuh koju čine Filip Detelić, Borko Perić, Josip Brakus i Matija Šekoranja, pod vodstvom redateljice, scenaristice i producentice Petre Radin, te redateljskom palicom Igora Šeregija, poznatog po navijačkom hit-filmu “ZG80”.

U produkciji kazališta Gervais u Opatiji prošloga vikenda predstavili su “Matovilku” inspiriranu istoimenom knjigom, brojnim šalama i žargonom prilagođavajući je vokabularu današnje djece.

U predstavi “Moljci” dječaci zaluđeni nogometom i stereotipno muškim aktivnostima s negodovanjem slušaju profesora (Borko Perić) koji im objašnjava kako je čitanje važno. Da bi im približio knjigu na koju ga je podsjetila dječja zaljubljenost moljca, kojeg igra Filip Detelić, nagovara ih da se kostimiraju i krenu u pripremu predstave “Matovilka”.

Frajerski gard malih Moljaca brzo se topi pred zanesenom dječjom igrom u kojoj mamine najlonke postaju kosa vještice, a razlika između ženskih i muških uloga topi se s lakoćom s kojom djeca znaju promatrati svijet.

Maleni Opatijci spremno su i razigrano sudjelovali u izvedbi, komunicirajući s Moljcima i sugerirajući im kako da riješe neke od dramaturških zavrzlama, a cijela izvedba začinjena je forama koje su mogli razumjeti samo njihovi roditelji, od dolaska “princa na bijelom” do aluzija na bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Taj efekt u kojem se na pola šala smiju djeca, a na drugu polovinu odrasli, poznato je obilježje kazališta Tvornica lutaka, koje vode Petra Radin i Mario Kovač, a čija produkcija nakon mjeseca provedenoga na Baniji stoji i iza ove premijere.

Uz redatelja Šeregija, scenarij ove izrazito suvremene “Matovilke” potpisuju Petra Radin i Matija Šakoronja, za glazbu je bio zadužen Saša Miočić, kostime su napravili Đurđica Vorkapić i Hippy Garden, rekvizite Dunja Niemčić, a scenografiju je izradio Krunoslav Ozimec.

Veliko opatijsko gledalište usprkos pandemijskim mjerama bilo je sasvim solidno popunjeno, a za sve koji nisu uspjeli doći do ulaznice bio je dostupan i besplatni streaming na internetskim kanalima Tvornice lutaka.

Kako se moglo čuti nakon premijere, autorski dvojac Šeregi – Radin s Moljcima već priprema nove izvedbe, koje će sasvim sigurno biti dobro primljene među svim generacijama gledatelja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije