Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Galerija Kranjčar

Joško Eterović otvara izložbu ''Ekscelentnost materije''

Joško Eterović
18.04.2016.
u 14:09

U konceptu i postavu Eteroviću je pomogao njegov dugogodišnji prijatelj, slavni francuski kritičar i povjesničar umjetnosti Dominique Narran

Od Brača preko Rijeke i Zagreba sve do Pariza i natrag. Tako bi se najkraće mogao opisati umjetnički put svestranog umjetnika Joška Eterovića koji će se nastaviti izložbom nekih od njegovih najnovijih djela pod kolektivnim nazivom ''Ekscelentnost materije'' koja se sutra otvara u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar. Iako je ostao privržen svojoj prepoznatljivoj geometrijskoj apstrakciji, ovoga puta odlučio je istražiti i neke na prvi pogled, kako kaže, ''skrivene živote slika''. 

- Naglasak sam ovoga puta odlučio staviti na samu materiju i njene mogućnosti, odnosno jakim namazima ili raznim materijalima htio sam kroz igru reljefa platna i svjetlosti otvoriti jedan čudesan međuprostor koji se nalazi unutar samih slika. Taj ''skriveni prostor'' fascinirao me još kao dječaka kada sam s ocem često znao putovati brodom i proučavati nočno nebo pa sam maštao koliko se samo zvijezda još krije iz tog mračnog platna. - pojašnjava Eterović. 

Kako je već spomenuto, Eterović kao motive svoga izražaja koristi prepoznatljive i jednostavne oblike krugova, trokuta i kugli, karakteristično crne i bijele boje, koje sada prikazuje na sasvim drugačiji način, mijenjajuči fokus svojih umjetničkih opažanja sa prikaza na materiju. Platna su neobičnih dimenzija, primjerice 300x90, i precizno su postavljena unutar prostora galerije kako bi svjetlost postigla željeni efekt sa djelima koja se u njoj nalaze. U konceptu i postavu Eteroviću je pomogao njegov dugogodišnji prijatelj, slavni francuski kritičar i povjesničar umjetnosti Dominique Narran. 

- Joška sam upoznao u Parizu još kao student i pratim njegov rad još od 1970. kada je imao i prvu samostalnu izložbu. Krasi ga ta rijetka vrsta hrabrosti za promjenom vlastitog stila, koja može biti i vrlo opasna za umjetnika, ali svaki njegov novi pothvat i novi razvoj u stilu me uvijek ugodno iznenadi, pa tako i ovaj - kaže Narran. 

 Rođen 1943. godine u Splitu, Eteroviću dugo vremena slikarstvo nije bilo prvi odabir. Još prije preseljenja u Pariz nakon školovanja u Zagrebu i Rijeci, razvio je posebnu ljubav prema koji je napustio zbog želje za samostalnošću u vlastitom radu koju u tom mediju nije moguće postići. Jedna od omiljenih izložbi i dan danas mu je ona u Galerie Daniel Gervais održana 1973. godine u Parizu, koju smatra početkom svoga umjetničkog uzleta. 

- Treba imati na umu kako je uz talent potrebno imati i određenu dozu sreće kako bi se umjetnik izvukao iz statusa anonimusa. Samo u Parizu postoji preko 100 000 slikara, a samo 5000 njih doživit će da im bude postavljena makar jedna izložba. Još manje njih, 1500, izlagalo je više od tri puta. To govori i o vibrantnosti tamošnje umjetničke scene, za koju vjerujem da je takva i kod nas u Hrvatskoj. - poručuje Eterović. 

I on i Narran ističu kako svako vrijeme samo po sebi proizvodi nove, mlade, kvalitetne umjetnike koji će znati senzibilizirati se s aktualnom umjetničkom publikom i otkriti neka nova neistražena područja u umjetnosti. A kako je sam Eterović istražio neka dosad manje poznata prostranstva i mogućnosti vlastitog opusa pokazat će na ovoj izložbi koja predstavlja novu etapu u njegovoj umjetničkoj autobiografiji u koju ne prestaje unositi nova poglavlja, unatoč već bogatoj 46-godišnjoj karijeri. Otvorenje izložbe počinje u 20 sati, a adresa Galerije je Kaptol 26.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije