Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glumačke ikone

Još jedan francuski tjedan u kinu Kinoteka

Kino Kinoteka
Foto: Promo
1/10
09.10.2017.
u 13:12

U režiji dvojice genija, Truffauta i Godarda, ovaj tjedan družimo se s francuskim glumačkim ikonama: Jean-Louisom Trintignantom, Michelom Piccolijem, Catherine Deneuve, Gérardom Depardieuom i vječnom Brigitte Bardot u ulozi života

U utorak u Kinoteci gledamo Truffautovu krimi-komediju Lijepa djevojka poput mene (1972.). Radeći na znanstvenom radu o kriminalkama sociolog Stanislas (André Dussollier) otkriva idealnu temu svog znanstvenog rada, prekrasnu i zavodljivu Camille (Bernardette Lafont) koja je optužena da je ubila nekoliko svojih bivših ljubavnika. Polagano se zaljubljujući, mladi znanstvenik sve više pada pod Camillin utjecaj i riskira da ga zadesi ista sudbina kao i njegove prethodnike.

U srijedu u romantičnoj komediji Američka noć iz 1973. pratimo šaroliku filmsku ekipu na setu melodrame Upoznajte Pamelu francuskog redatelja Ferranda (F. Truffaut). Tu su nekadašnja diva Séverine koja na setu pije i zaboravlja tekst, legendarni filmski zavodnik Alexandre koji stalno juri do aerodroma očekujući jednoga mladića, ljubomoran francuski glumac Alphonse (Jean-Pierre Léaud) koji zapošljava ženu u koju je zaljubljen, engleska glumica Julie (Jacqueline Bisset) koja se oporavlja od živčanog sloma i brojni drugi. Film je nagrađen Oscarom u kategoriji najboljeg stranog filma.

Radnja romantične drame Posljednji metro (1980.) s Catherine Deneuve i Gérardom Depardieuom, koja se u Kinoteci prikazuje u četvrtak, događa se za vrijeme Drugog svjetskog rata u Parizu pod nacističkom okupacijom. U podrumu pariškog kazališta krije se Lucas Steiner, Židov koji strahuje za život. Njegova supruga, glumica Marion, pokušava održati posao na životu zaposlivši Bernarda Grangera kao glumca u novoj drami.

Posebno napeto bit će u petak 13. u Kinoteci uz triler Živahno nedjeljom (1983.), posljednji film koji je François Truffaut režirao. Jean-Louis Trintignant pojavljuje se u glavnoj ulozi Juliena Vercela, trgovca nekretninama osumnjičenog za ubojstvo Clauda Massouliera. Kada policija sazna da je Vercelova supruga bila Massoulierova ljubavnica, on će se naći u vrlo teškoj poziciji. Njegova tajnica Barbara pokrenut će vlastitu istragu kako bi otkrila pravog ubojicu.

U subotu od 20 sati ponovno smo s Jean-Lucom Godardom, čija se drama Prijezir (1963.), nastala prema istoimenom romanu Alberta Moravije, prikazuje u sklopu besplatnog programa Kino-mreže Rendez-vous au cinema 3. Michel Piccoli pojavljuje se u ulozi scenarista koji prihvaća ponudu iz Hollywooda zbog koje mora otputovati na filmski set u Italiju. Tamo mu se pridružuje izazovna supruga Camille (Brigitte Bardot), koja provodi sve više vremena s producentom i počinje prezirati supruga. Godard je u Prijeziru uspio dočarati svu slojevitost međuljudskih odnosa, neovisno je li riječ o njihovim ljubavnim ili profesionalnim vezama.

Program Kino mreže u subotu u 11 sati u Kinoteku donosi i matineju za najmlađe filmofile, animirani film Kralj i ptica rugalica (1980.). Riječ je o ostvarenju koje je nastajalo trideset godina prema zamislima redatelja Paula Grimaulta i pjesnika Jacquesa Preverta, a temelji se na bajci H. C. Andersena, Pastirica i dimnjačar. Danas se ovaj film, koji je utjecao na mnoge velikane animacije poput Hayaoa Miyazakij, svrstava u remek-djela francuske animacije.

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna. Ulaz na projekcije filmova u sklopu programa Kino-mreže, Rendez-vous au cinema 3 je besplatan. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije