Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Persifal iz Meta

Jonas Kaufmann kao junak zadnje Wagnerove opere

'pars2_nnn_kul_070313'
''
07.03.2013.
u 19:12

Na pozornici na kojoj je prva Kundry bila Milka Trnina, u toj ulozi nastupa Katarina Dalayman. Peter Mattei pjeva ulogu Amfortasa, Jevgenij Nikitin je zli čarobnjak Klingsor, a René Pape je kralj Gurnemanz

Francuski redatelj François Girard uspješno je transformirao operu u bezvremensku priču – napisao je kritičar Wall Street Journala o novoj inscenaciji Wagnerova Parsifala u newyorškom Metropolitanu. To u najmanju ruku znači da je dobro pročitao partituru s Wagnerovim tekstom i notama jer Parsifal je upravo tako i zamišljen: kao bezvremenska mistična priča i sinteza raznih mitologija i religija u čijem su središtu ipak kršćanski pojmovi muke i spasenja. Bezvremenska je u svakom slučaju glazba čija izvedba, s pauzama, traje gotovo šest sati.

Zato projekcija Parsifala iz Meta ove subote počinje već u 18 sati. U kvalitetu glazbene izvedbe već prošle subote mogli su se uvjeriti slušatelji Trećeg programa Hrvatskog radija, a na velikom platnu Lisinskog ove ćemo subote vidjeti kako izgleda produkcija koja je za Metropolitan i New York u svakom slučaju jedan od glavnih događaja sezone.

Na sceni koju je kreirao Michael Levine u naslovnoj ulozi nastupa glasoviti njemački tenor Jonas Kaufmann. Na pozornici na kojoj je prva Kundry bila Milka Trnina, u toj ulozi nastupa Katarina Dalayman. Peter Mattei pjeva ulogu Amfortasa, Jevgenij Nikitin je zli čarobnjak Klingsor, a René Pape je kralj Gurnemanz. Dirigira maestro Daniele Gatti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije