Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strastveni govor

Joaquin Phoenix: Jedan spol dominira, otimamo mlijeko kravama... sebični smo!

10.02.2020.
u 10:43

Cijeli sam život bio nitko i ništa, bio sam sebičan. Katkada sam bio okrutan, osoba s kojom je teško raditi i zahvalan sam što su mi mnogi od vas u ovoj prostoriji dali drugu priliku, rekao je glumac, pa odao počast svojem pokojnom bratu Riveru Phoenixu

Nakon izrazito angažiranog govora na dodjeli nagrada BAFTA, na kojem je britansku akademiju prozvao za rasizam zbog izostanka crnih laureata, glumac Joaquin Phoenix imao je aktivistički trenutak i na Oscarima, gdje je održao strastveni govor o jednakosti, ne štedeći nikoga pa ni sebe.

"Prepun sam zahvalnosti i ne osjećam da sam iznad bilo kojeg svojeg nominiranog kolege ili bilo koga drugog u ovoj prostoriji, jer svi dijelimo istu ljubav – onu prema filmu. Zahvaljujući filmu imao sam najneobičniji život i ne znam gdje bih bio bez njega. Ali mislim da je najveći dar koji mi je film dao, kao i mnogim ljudima u industriji, mogućnost da upotrijebimo svoj glas za one koji ga nemaju. Razmišljao sam o nekim teškim problemima s kojima se kolektivno susrećemo", započeo je glumac.

"Nije važno govorimo li o rodnoj nejednakosti ili rasizmu, LGBT pravima ili pravima životinja, govorimo o borbi protiv nepravde. Govorimo o borbi protiv uvjerenja da jedan narod, jedan čovjek, jedna rasa, jedan spol, jedna vrsta ima pravo dominirati, ali i kontrolirati drugima", pojasnio je Phoenix, koji se snažno zalaže i za zaštitu prava životinja.

"Odvojili smo se od prirode. Mnogi od nas krivi su za egocentrizam, vjerujemo da smo centar svijeta. Ulazimo u prirodni svijet i pljačkamo ga zbog njegovih resursa. Osjećamo pravo da možemo umjetnim putem osjemeniti kravu i oteti joj bebu, iako je njen krik nemoguće ne čuti. A potom joj još uzmemo mlijeko, namijenjeno njenoj bebi i stavljamo ga u svoju kavu, u svoj doručak", opisao je zaneseni glumac.

"Bojimo se ideje osobne promjene jer mislimo da trebamo nešto žrtvovati, odreći se nečega. No ljudska bića toliko su kreativna i inventivna... Kad koristimo ljubav i suosjećanje kao putokaze, mi možemo stvarati, razvijati i provoditi sustave promjena koji su korisni svim živim bićima i okolišu. Cijeli sam život bio nitko i ništa, bio sam sebičan. Katkada sam bio okrutan, osoba s kojom je teško raditi i zahvalan sam što su mi mnogi od vas u ovoj prostoriji dali drugu priliku. Mislim da je to najbolje od nas to što podupiremo jedno drugoga. Ne kada zbog pogrešaka i prošlosti odbacujemo jedni druge, već kada pomažemo jedni drugima", rekao je Phoenix.

"Moj brat napisao je ovaj stih sa samo 17 godina: Požuri u spasenje s ljubavi, mir će uslijediti", zaključio je Joaquin, odajući počast pokojnom glumcu i teen-idolu Riveru Phoenixu.

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Ka_poel
Ka_poel
11:20 10.02.2020.

Mmda...briga o kravama i kravljim bebama..... ljudi, ljudske bebe, dječja radna snaga i ostalo? Dobro vam je Ricky Gervais rekao: Imate manje škoke od Grete Thunberg, ne znate kako izgleda običan život. Ne držite političke govore uzmite svoju nagradicu i f**ck off s pozornice.

Avatar Jopa
Jopa
11:35 10.02.2020.

Ricky Gervais je bio u pravu kada je u facu rekao tim hollywoodskim "moralnim vertikalama" ono što ih ide...

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
12:02 10.02.2020.

zadnje što mogu vidjeti je da zabavljači/glumci postaju tzv." opinion makeri" raznih agendi i kampanja , velika je razlika između domene fantazije (filmovi, showbiz, glazba itd..) i realnosti, Veljača je jedan takav primjer, prema tome držite se svojeg, ako želiš komunicirati svoje političke stavove, kandidiraj se, budi po mogućnosti izabran i tada to iznosi uz punu poličku i moralnu odgovornost, pa da vidimo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije