Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČEO ANIMAFEST

Animirani Ježurka Ježić raspametio dvoranu punu gledatelja odraslih uz Ćopića

07.06.2017.
u 08:52

Narator hrvatske verzije filma iskusni je Rade Šerbedžija, a na engleskom pripovijeda zvijezda 'Twin Peaksa' Kenneth Walsh!

Programom kratkih filmova u zagrebačkom kinu Europa otvoren je 27. Animafest, naš jedini festival A kategorije koji je kao takav prepoznat i u svijetu.

– Animafest je barem za malo iznad svih hrvatskih i zagrebačkih festivala. Njegova arhiva doista je „tko je tko“ u svijetu animacije – on ima slavnu prošlost, ali i budućnost. Od Sergija Tagatza i Škole narodnog zdravlja do danas imamo animaciju kojom se ponosimo u svijetu, koja govori univerzalnim jezikom – istaknuo je ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić, a već prva večer festivala potvrdila je njegove teze.

Na svečanom otvaranju dodijeljena je Nagrada za životno djelo Borivoju Dovnikoviću – Bordi, jednom od velikana Zagrebačke škole crtanog filma na čijim je temeljima nastao Animafest.

Nedugo potom, hrvatsku premijeru imao je desetminutni animirani film “Ježeva kuća” Eve Cvijanović nastao u kanadsko-hrvatskoj koprodukciji, koji je dokazao da hrvatska animacija i danas konkurira u svjetskim okvirima, između ostaloga osvojivši posebno priznanje Berlinalea.

Animirani ježić razgalio je internacionalnu publiku Animafesta, no posebno uzbuđenje, pa i pokoja suza, vidjeli su se na licima već odraslih ljudi koji su odrastali uz slavnu slikovnicu Branka Ćopića.

Redateljica Eva Cvijanović, sigurno i sama svjesna kulturalne i emocionalne težine koju u njezinoj generaciji nosi “Ježeva kućica”, gotovo da nije intervenirala u originalni tekst, dok si je u animaciji dozvolila povremene duhovite dosjetke u stilu Wesa Andersona, čineći likove nešto animalnijima, za razliku od njihove pitome, pa čak i gospodske pojavnosti iz dosadašnjih vizualnih i zvučnih inkarnacija Ćopićeve priče.

Narator hrvatske verzije filma koja je predstavljena publici Animafesta iskusni je Rade Šerbedžija, dok su za strano tržište napravljene i engleska i francuska verzija, pri čemu kao kuriozitet ističemo da englesku verziju pripovijeda Kenneth Welsh, poznat po ulozi sumanutog Windoma Earlea iz Lyncheva Twin Peaksa!

Ježevu kuću do kraja tjedna možete pogledati još pet puta.

 

Komentara 1

Avatar Mona-Mo
Mona-Mo
23:02 07.06.2017.

Bravo!❤️

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije