Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh hrvatskog filma

“Ježeva kuća” bori se za Medvjeda

Ježeva kuća
Arhiv VL
18.01.2017.
u 13:00

Hrvatski filmovi u Berlinu

Na predstojećem 67. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu svoje će svjetske premijere imati dva hrvatska kratkometražna filma. Riječ je o igranom filmu “U plavetnilo” Antonete Alamat Kusijanović, koji je uvršten u program Generation 14plus, i animiranom filmu “Ježeva kuća” Eve Cvijanović, koji je uvršten u program Generation Kplus.

Program Generation je natjecateljski program Berlinalea za filmove koji su tematski i estetski posvećeni djeci i mladima. Najboljim filmovima dodjeljuju se Kristalni medvjedi i novčane nagrade, a svake ga godine posjeti više od 65.000 gledatelja.

Kratkometražni igrani film Antonete Alamat Kusijanović nastao je u produkciji filmske udruge Motion iz Hrvatske i slovenskog Blade Productiona. Priča je to o trinaestogodišnjoj Juliji i njezinoj majci koje, bježeći od obiteljskog nasilja, dolaze na otok na kojem je Julija provela djetinjstvo.

Scenarij filma potpisuje Christina Lazaridi, a glume Gracija Filipović, Vanesa Vidaković Natrlin, Dominik Duždević, Andro Režić, Nataša Dangubić i Marija Kohn. Direktor fotografije je Marko Brdar, za montažu je bila zadužena Minji Kang, zvuk je oblikovala Julija Zornik, a autor glazbe je Ivan Marinović. Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a razvijan je na Short Film Stationu u sklopu programa Berlinale Talents 2016.

Animirani film “Ježeva kuća” vjerno slijedi predložak Branka Ćopića. Nastao je tehnikom stop-animacije u kanadsko-hrvatskoj koprodukciji. Narator hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, engleske Kenneth Welsh, a francuske France Castel. Glazbu potpisuje Darko Rundek. Za animaciju su zaslužni Ivana Bošnjak i Thomas Johnson (Simulacra), koji su i modelirali lutke uz Evu Cvijanović. Savjetnik pri izradi lutaka i animaciji bio je slavni Tim Allen, suradnik Tima Burtona i Wesa Andersona. Direktor fotografije je Ivan Slipčević. •

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
13:44 18.01.2017.

jos jedan svjetski uspjeh Rade Serbedzije i Hrvatske kinematografije. Kmecite hateri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije