Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MONO OPERA

Jedina operna verzija "Dnevnika Anne Frank" večeras premijerno u Varaždinu

HNK Varaždin
28.10.2020.
u 04:36

Uz Orkestar mladih glazbenika pod ravnanjem Matije Fortune i u režiji Ozrena Prohića, pjevački i glumački vrlo zahtjevnu jedinu ulogu u operi Grigorija Samuiloviča Frida tumači sopranistica Marija Lešaja

Ruski skladatelj židovskog podrijetla Grigorij Samuilovič Frid autor je jedine operne verzije čuvenog i amblematskog "Dnevnika Anne Frank". Strahote rata i holokausta sažete u intimnom dnevniku židovske djevojčice Frid je uobličio u monodramatsku operu u 4 scene i 21 epizodi. Djelo je skladano 1968., a praizvedeno uz pratnju klavira 1972. godine u Moskvi.

Frid je rođen 1915. za vrijeme Prvog svjetskog rata, a u Drugom svjetskom ratu je bio vojnik Crvene armije. U skladu s prevladavajućim i poželjnim stilom socijalističkog realizma za vrijeme njegovog glazbenog obrazovanja u Sovjetskom Savezu Frid se kao skladatelj razvijao unutar tradicionalističkih okvira, da bi se u kasnijoj fazi okrenuo ekspresionizmu i dvanaest-tonskoj skladateljskoj tehnici u stilu Arnolda Schönberga. U tom stilu, koji odlično korespondira tjeskobnosti vremena i sudbine glavne junakinje, komponirao je i "Dnevnik Anne Frank" za koji je sam napisao i libreto prilagodivši literarni predložak glazbi. Nakon "Dnevnika Anne Frank", Frid je skladao još jednu mono-operu za koju je kao predložak uzeo Pisma Vincenta van Gogha koje je slikar pisao i slao bratu Theu. Frid je umro točno na svoj 97. rođendan, 22. rujna 2012., a posljednjih godina života doživio je da njegov "Dnevnik Anne Frank" bude najizvođenija opera jednog živućeg skladatelja u čitavom svijetu. 

Fridov "Dnevnik Anne Frank" imao je zagrebačku premijeru 8. ožujka 2006. godine zaslugom i zalaganjem hrvatskog opernog velikana Nevena Belamarića, koji je "Dnevnik Anne Frank" na pozornici Male dvorane Lisinskog i režirao. Uz klavirsku pratnju Berislava Arlavija i pod dirigentskim vodstvom Josipa Nalisa pjevala je Maja Vukoja. Večeras će jedinstveno djelo oživjeti na Velikoj sceni varaždinskog HNK, upravo idealnoj za ovakve komorne glazbeno-scenske komade. Jedinu ulogu pjevat će sopranistica Marija Lešaja, i to na hrvatskom jeziku na koji je libreto već za onu prvu zagrebačku izvedbu prepjevala Karmen Belamarić.

- Jedini sam protanogist i sama sam na sceni 55 minuta opere. U tome je i težina komada jer nemam partnere na koje se mogu osloniti. Nema izlazaka sa scene i sama moram donijeti priču o Anni, naravno uz pomoć Orkestra mladih glazbenika i dirigenta. Čisto vokalno gledajući to je teška uloga za koju sam se dugo trebala pripremati, a glazba je suvremena i prekrasna – rekla je Marija Lešaja prije nekoliko dana na predstavljanju projekta u Varaždinu.

Predstavu režira Ozren Prohić, a za vizualizaciju potresne glazbene priče na sceni zaduženi su i scenograf Žorž Draušnik, kostimografkinja Petra Dančević Pavičić, oblikovatelj rasvjete Marijan Štrlek i autor video-projekcije Ivan Faktor.

U izvedbi pod ravnanjem maestra Matije Fortune, s kojim je na ovoj predstavi radio i njegov mlađi kolega Stjepan Vuger, sudjelovat će devet članova Orkestra mladih glazbenika koji su na vlastitu inicijativu kao istoimenu udrugu osnovali studenti Muzičke akademije u Zagrebu.

- Priča je vrlo potresna i aktualna. Glazba na nevjerojatan način opisuje atmosferu očekivanja i nadanja da će bolji dani doći – rekao je djelu maestro Fortuna, kojem je ovo prva profesionalna suradnja s varaždinskim HNK.

Prva repriza na rasporedu je 29. listopada. Komorna produkcija idealna je i za gostovanja na manjim pozornicama diljem zemlje, a s obzirom na aktualnost i na uvjete u kojima se danas odvija glazbeni i kazališni život, mogli bi je zapaziti i poželjeti i organizatori festivala u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije