Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Igor Štiks "W"

Jedan W je desničar, drugi ljevičarski militant. Što ih veže?

Foto: arhiva Fraktura
08.11.2019.
u 11:33

Od “Elijahove stolice” sve je bilo jasno: Igor Štiks je veliki pisac. Pisac koji ima jednu veliku temu: stradanje nevinih u povijesnim potresima našeg (ali i mnogo šireg) dijela svijeta. Takav je i njegov najnoviji roman “W” (Fraktura, urednik Seid Serdarević, 149 kuna), roman koji čitateljima konstantno nudi zagonetke, špijune, povijest drugog dijela 20. stoljeća i račun koji zbog tuđeg krojenja karte svijeta plaćaju oni koji su se u tom trenutku tek rodili.

 

Za početak onaj tko nas vodi kroz priču je – Igor Štiks. Autor mu je posudio mnogo više od svog imena jer taj je lik, naime, francuski intelektualac, izbjeglica iz ratnog Sarajeva, a srećemo ga na putu za Jadran. Nakon punih 25 godina on se vraća na lijepi jadranski otok koji je obilježio bezbrižne dane njegova djetinjstva, a tamo ga dovodi oporuka zagonetnog Waltera, po čijem je životu počeo pisati roman.

Od tog trenutka ovo je i špijunski roman, ali i politički i psihološki triler s nevjerojatnim zapletom i još nevjerojatnijim raspletom. Tko je Walter Stikler? Siroče iz Drugog svjetskog rata koje kao malo dijete na rubu smrti spašava Austrijanac, komunist i partizan, po kojem djetetu u domu i daju ime. No tko je Wladimir? Je li on samo njegov najbolji prijatelj koji ga prati kroz život od prvog susreta, čovjek koji ga želi likvidirati nakon što su im se razišli politički stavovi i koji je skrivio Walterov ljubavni brodolom?

Je li politika stvorila najvećeg desničarskog mislioca s jedne i najvećeg lijevog militanta s druge strane? Ili je to bila ljubav? Kroz ovu zanimljivu i duboko ljudsku priču Štiks donosi povijest europske (pa i svjetske) ljevice od studentske 1968. sve do ubilačkih akcija “olovnih godina” u kojima se ekstremni ljevičari bore bombama, atentatima, otmicama.

Romanom defiliraju brojne povijesne osobe (uključujući Tita), ali Štiks je iznova stvorio osobnu priču koja se ne zaboravlja i kojoj treba poželjeti da postane odlična TV serija, baš kao što je "Elijahova stolica" u režiji Borisa Liješevića postala nezeboravna kazališna predstava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije