Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK IKONE

Jeanne Moreau bila je ikona filma i slobode

Foto: Reuters
1/4
Autori: Branimir Pofuk, Hina
31.07.2017.
u 18:00

Francuski predsjednik Macron nazvao ju je utjelovljenjem francuske kinematografije i vječno slobodnim duhom

Čitav filmski svijet jučer je potresla vijest da je u dobi od 89 godina umrla glumica Jeanne Moreau, jedna od najpoznatijih francuskih filmskih zvijezda i jedna od ikona europskog filma.

Jeanne Moreau pronađena je mrtva u svojemu domu u Parizu, rekao je načelnik pariškog okruga za novinsku agenciju AFP.

Kazališni počeci

Rodila se 23. siječnja 1928. u Parizu. Usprkos protivljenju svog oca odlučila se za umjetnički poziv i studij glume, a profesionalnu je karijeru počela 1946. godine kada je postala članica ansambla Comédie-Française, najvažnije i najuglednije francuske institucije kad je riječ o dramskoj umjetnosti. Na pozornici je debitirala 1947. godine na festivalu u Avignonu.

Svjetsku slavu i status Jeanne Moreau je, kao i svi veliki glumci 20. stoljeća, ipak stekla zahvaljujući svojim filmskim ulogama. Premda je prvu filmsku ulogu odigrala već 1949. godine, kazališnu je pozornicu filmskim kamerama zamijenila dvije godine poslije, postavši jedna od najtraženijih glumica među redateljima legendarnog francuskog novog vala.

Moreau je vjerojatno najpoznatija po ulozi u filmu Françoisa Truffauta “Jules i Jim” iz 1962. godine, a ostvarila je čitav niz velikih uloga i s drugim redateljima, poput Louisa Mallea u njegovu filmu “Ljubavnici”.

Surađivala je i s Orsonom Wellesom u nekoliko filmova te 1967. dobila nagradu Bafta kao najbolja strana glumica za film “Viva Maria!”

Režirala je vlastite tekstove

Jeanne Moreau dobitnica je i mnogih drugih nagrada, među kojima i nagrade za najbolju glumicu koju je dobila u Cannesu 1960. za ulogu Anne Desbarèdes u filmu “Sedam dana, sedam noći” Petera Brooka, snimljenom prema romanu Marguerite Duras, koja ga je sama adaptirala za film.

Intenzivan život velike glumice na snimanjima trajao je sve do prije nekoliko godina, a u drugoj polovici 1970-ih i sama se dva put okušala u režiji, snimajući filmove po vlastitim scenarijima.

U povodu smrti slavne glumice i jednog od prepoznatljivih i zaštitnih lica francuske kulture, oglasio se i francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavivši da je Jeanne Moreau bila “utjelovljenje francuske kinematografije“ i “slobodan duh vječno suprotstavljen utvrđenom redu”. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije