Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objesili kacige o klin

Je li slavnom bendu zaista došao kraj ili je u pitanju samo marketinški trik

24.02.2021.
u 10:37

Slavni duo Daft Punk objavio je svoj razlaz nakon gotovo tri desetljeća.

Daft Punk odlučili su objesiti kacige o klin. Legendarni elektronički duo odlazak u mirovinu nakon 28 godina karijere objavio je videom naslovljenim “Epilogue”, isječkom s kraja filma “Electroma” u kojem se jedan od njih raznosi bombom usred pustinje. Da je zaista riječ o razlazu, potvrdila je i njihova publicistkinja Kathryn Frazier. Razlog rastanka ostaje, kao što je Daft Punku i svojstveno, obavijen velom tajne. I tako je nakon gotovo tri desetljeća lude popularnosti došao kraj jednom od najutjecajnijih sastava 21. stoljeća. No možda još ima nade, smatraju neki, jer bend je itekako poznat po neobičnim marketinškim trikovima.

Daft Punk stvorili su 1993. francuski glazbenici Guy-Manuel de Homem-Christo i Thomas Bangalter nakon što se raspao njihov indie bend Darlin’, a oni započeli eksperimentirati s elektroničkom glazbom. Ime su pak prisvojili od jedne negativne kritike koja je neku pjesmu njihova starog benda okarakterizirala kao “daft punky trash”. Svoj prvi singl “The New Wave” izdali su 1994., a iduće godine stigao je “Da Funk” koji je postao instant-hit i završio na njihovu debitantskom albumu “Homework” kojim su lansirani ravno u zvijezde. Ubrzo su počeli graditi svoju mitologiju pa su, izmislivši priču o gadnoj eksploziji u kojoj su nastradali, na prijelazu stoljeća počeli odijevati futuristička robotska odijela i kacige i više se nikad nisu u javnosti pojavljivali bez njih. Izbjegavali su i društvene mreže, u intervjuima su odbijali govoriti o svojim privatnim životima, a to je pomno izgrađeno ozračje misterije samo doprinijelo njihovoj planetarnoj popularnosti. U godinama koje su uslijedile nizali su uspjeh za uspjehom i stvorili su potpuno nov zvuk eksperimentirajući s pop, funk, disko, rock i house glazbom. Drugi album “Discovery” pa treći “Human After All” zacementirali su ih kao najutjecajnije izvođače svog vremena – svi su htjeli oponašati njihov zvuk, ali Daft Punk uvijek je bio jedan korak ispred sa svakim sljedećim albumom. Slavan je njihov nastup na festivalu Coachella u travnju 2006., koji danas mnogi zovu “rođenjem elektroničke dance glazbe”. Hit je bio i njihov soundtrack za Disneyev znanstveno-fantastični film “Tron” iz 2010., koji je postao popularniji od samog filma. A nakon što su se već etablirali kao izvođači elektroničke glazbe, sve su opet iznenadili radikalnim zaokretom svojim posljednjim albumom “Random Access Memories” 2011. na kojem su se vratili “analognom” zvuku i pobrali čak pet nagrada Grammy.

Tih se dana nismo mogli ni okrenuti a da ne čujemo najslavniju pjesma s tog albuma, “Get Lucky” s Pharrellom Williamsom, koja je prodana u više od 9 milijuna primjeraka i u više od 32 države popela se do samog vrha glazbenih ljestvica. Posljednjih godina surađivali su s pjevačem The Weekndom na pjesmama “Starboy” i “I Feel It Coming”, koja, ako je ovo zaista kraj, ostaje njihova posljednja pjesma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije