Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
film 'dvojica papa'

Je li Ratzinger nagovarao Bergoglia da bude njegov nasljednik?

Foto: IMDb
01.01.2020.
u 11:25

Netflix je nekoliko dana prije Božića izbacio novi film, "Dvojica papa" o odnosu bivšeg pape Josepha Ratzingera (Anthony Hopkins" i novog pape Franje, Jorgea Marija Bergoglia (Jonathan Price).

Netflix je nekoliko dana prije Božića pustio film koji nema nategnutu božićnu temu, ali je itekako prigodan za najveći kršćanski blagdan. „The Two Popes“ („Dvojica papa“) intelektualna je priča o odnosima Josepha Ratzingera (Anthony Hopkins) i Jorgea Marija Bergoglia (Jonathan Price), odnosno film pokriva nekoliko njihovih razgovora u vrijeme dok je Ratzinger bio papa, a Bergoglio je to tek trebao postati. Okosnicu filma čine njihova dva duža razgovora – jedan se odvija u ljetnikovcu Castel Gandolfu, drugi u Sikstinskoj kapeli – te nekoliko kraćih razgovora u dnevnom boravku dok gledaju televiziju (omiljenu Ratzingerovu seriju „Inspektor Rex“ ili neku nogometnu utakmicu koje fanatično voli Bergoglio), ili dok jedu pizzu za nekim sporednim vatikanskim šankom. 

Dva svjetonazora

Njihov prvi razgovor u ljetnikovcu zapravo je upoznavanje izbliza dva različita karaktera: s jedne je strane disciplinirani Nijemac, znanstvenik, tradicionalist, koji Vatikan i Katoličku crkvu smatra produženom Božjom rukom, a s druge strane Argentinac nježna srca, ekološkog svjetonazora, čovjek koji je bio zaljubljen u ženu i koji ne vjeruje da Vatikan i Katolička crkva idu u pravom smjeru. 

– Branimo 2000 godina tradicije, ali kardinal Bergoglio, on to zna bolje – spočitava mu papa Benedikt dok šetaju grandioznim ljetnikovcem i dok se budući papa Franjo mršti na spektakularnu raskoš koja tu vlada.

– Dok se naš planet uništavao, dok je nejednakost rasla kao rak, mi smo se brinuli je li u redu da se misa govori na latinskom i bismo li djevojkama trebali dopustiti da budu ministrantice. Izgradili smo zidove oko sebe i sve to vrijeme prava opasnost bila je unutra, s nama. Mislim da znate o čemu govorim – nije se dao Bergoglio aludirajući na pedofilske skandale koji su tada buknuli u samom vrhu Katoličke crkve i koji su uzdrmali i samog Ratzingera.

– Znali smo da postoje svećenici i biskupi i važni ljudi iz Crkve koji su zlostavljali djecu i što smo uradili – pita ga Bergoglio.

– Bavimo se ovim – mršti se Ratzinger.

– Čuli smo njihova priznanja, a zatim smo ih prebacili u drugu župu gdje mogu iznova započeti svoja zlodjela.

– Vjerovali smo im da, ako priznaju…

– Oh, vjerovali smo da je bolje ako je patilo devetero djece nego ako je devet milijuna izgubilo vjeru zbog skandala?

– Ne, naravno da ne, to je groteskno… Ne slažem se ni s čim što govorite – ljutit je Ratzinger i tu se nekako njih dvojica razilaze, nakon čega je teško očekivati lagano pomirenje.

No navečer kao da se ništa nije dogodilo, poslije večere papa Benedikt počne svirati klavir dok Bergoglio pijucka crno vino, počnu razgovarati o – Beatlesima. Naime, papa Benedikt kaže svom sugovorniku kako je glazba s njegovim skladbama snimljena u londonskom studiju Abbey Road gdje je snimala i liverpoolska četvorka. 
Ključni razgovor njih dvojica ipak vode u Sikstinskoj kapeli. 

– Tražim od vas da ovo što ću vam sada kazati sakrijete u duši i nikome ne govorite. Znate na što mislim? – pita Ratzinger.
Tada mu kaže da će dati ostavku i da je Bergoglio prava osoba da ga naslijedi, međutim Argentinac uopće ne shvaća što mu papa govori.

– Ali ne možeš ti, ti… ne bi bio više papa? Pa pape ne mogu podnijeti ostavku.

Obojica su snažna

Da ne bismo sad previše otkrili, tu počinje ključni trenutak u kojemu njih dvojica mijenjaju početne uloge: dok ga Benedikt uvjerava da je to dobro za Crkvu i da nije presedan, Bergoglio se sada poziva na tradicionalizam i činjenicu da više od 600 godina nijedan papa nije dao ostavku, pitajući se kako bi to utjecalo na Crkvu. Tu zapravo vidimo kako njih obojica plešu na crti između tradicionalizma i reformizma, kako je čas jedan, čas drugi u ulozi reformatora.
Iako film redateljski potpisuje cijenjeni brazilski redatelj Fernando Meirelles („Božji grad“), prava zvijezda filma je jedan od najboljih scenarista današnjice Anthony McCarten („Darkest Hour“, „Bohemian Rhapsody“, „Teorija svega“) koji je sve dijaloge zapravo – izmislio. No dijalozi su sročeni tako da doista očaravaju karaktere dvojice papa, ne bi bilo čudo da je tematika njihovih razgovora jako dobro pogođena, a da možda jedino odudara način izvedbe.

– U klasičnoj dijalektici morate obje strane argumentacije opremiti jednakom snagom – kaže McCarten, a on je to doista postigao. I vjerojatno nije uopće daleko od istine.

Komentara 4

Avatar Django
Django
13:22 01.01.2020.

Ne, nego Ratzinger nije htio provoditi politiku koju provodi Bergoglio, pa je pod prijetnjom uklonjen.

BR
Brandfackel2
13:23 01.01.2020.

Sama vrhuška katoličke crkve obavijena je velom tajni tj. nemoguće je doznati što se uistinu događalo iza vatikanskih zidina pa kad tomu još dodamo tradicionalnu holivudsku proizvodnju laži podebljanu kroničnom mržnjom naspram Vatikana, dolazimo do zaključka da ovaj pamfletić treba ignorirati kao i uglavnom sve što dolazi iz te zaglupljivačke mašinerije.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
10:39 02.01.2020.

Papa Ratzinger je ogorčen bio nedostatkom vjere unutar vatikanske državne i crkvene uprave. Šokiran je brojnim homoseksualnim lobijem koji se dočepao Vatikana. Kada je shvatio da ga od državnog tajnika pa sve do osobnog tajnika i predstavnika za javnost, baš svi špijuniraju i zlonamjerno djeluju unutar crkve a prema van iznose ružne pojedinosti i laži shvati je da mu je toga dosta. I on je samo čovjek. Kada su iznijeli da je bio Hitlerov vojnik, iznio je da je kao dječak mobiliziran u protuzračnu obranu kao što je Hitler svu djecu mobilizirao kao što je bezočno žrtvovao nekoliko generacija a možda i desetak generacija njemačke mladosti za stravične rasističke ciljeve. Papa Benedikt je kao istinski i veliki vjernik i dobar čovjek došao na ideju da drugog po glasovima pokuša pripremiti za ulogu novog pape. I uspio je. Papa Franjo dolazi iz posebnog katoličkog okruženja crkve siromaštva gdje su svećenici svjedočili o teškom stanju društva i krenuli prvi u pomaganje potrebitima. Zato je osobno osjetljiv na bogaćenje crkve i izbjegavanje pomaganja najranjivijim skupinama. Danas je jasno da se dio klera koji se naučio živjeti u raskoši i na način koji je neprimjeren učenju Isusa Krista oštro protivi obojici papa. Mora se znati da nije upitna vjera kod njih dvojice već vjera kod njihovih unutrašnjih protivnika. U Hrvatskoj su organizirani velikodostojnici okupljeni oko održanja svojega bogatstva i oko homoseksualnih unutarcrkvenih tema oštra oporba obojici papa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije