Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komentar

Javni natječaj u HNK ili javna tajna hrvatskog birokratskog apsurda

Nikša Bareza
Ivo Čagalj/PIXSELL
15.09.2014.
u 16:05

HNK mogu spasiti samo odlične predstave i odlični umjetnici. A ta vrsta odličnosti nema nikakve veze s javnim natječajima

        Statut je zagrebačkog HNK jasan. Razrješenjem intendanta, prestaje i ravnateljski mandat njegovih pomoćnika, dakle poslovnog ravnatelja, ali i ravnatelja Opere, Baleta i Drame. Dakle, razrješenjem Sanje Ivić kao v.d. intendantice, prestao je ravnateljski mandat dosadašnjim v.d. ravnateljima Opere, Baleta i Drame, i to Ivanu Josipu Skenderu, Sveboru Sečaku i Ani Tonković-Dolenčić.

Oni su od 1. rujna bivši ravnatelji. Statut HNK je jasan i u pogledu izbora novih ravnatelja Opere, Baleta i Drame. Njih imenuje Kazališno vijeće na prijedlog intendantice, a to je od 1. rujna Dubravka Vrgoč. Naravno, intendantici, koja je izabrana putem javnog natječaja, treba omogućiti rad s ljudima koje ona želi. Pa zašto se onda mora provesti javni natječaj za ravnatelje Opere, Baleta i Drame te poslovnog ravnatelja kada mimo volje intendantice nitko i ne može biti izabran na ta važna mjesta? Čemu intendantici komplicirati život?

Zašto i jedan dirigentski veteran Nikša Bareza, koji je Operu HNK u Zagrebu već vodio od 1966. do 1974. godine, sada u 2014. godini mora pisati molbu za ravnateljsko mjesto kada je ta molba samo formalnost? Živimo u zemlji u kojoj se naveliko improvizira, ali se kojekakvih birokratskih kvaka držimo kao pijan plota. HNK mogu spasiti samo odlične predstave i odlični umjetnici. A ta vrsta odličnosti nema nikakve veze s javnim natječajima.     

>> Era Dubravke Vrgoč u HNK počela ‘računovodstvenim ratom’

>> Preuzimanjem dužnosti u HNK Zagreb otkriven dug od 8,3 milijuna kuna

Komentara 2

NE
Neba
17:54 15.09.2014.

Poštovani gosp. Derk, vi ste barem uvijek bili ozbiljan novinar i ne mogu shvatiti što vas je primoralo izjaviti ovakvu glupost da čemu natječaj i zašto se gđi Vrgoč ne daju slobodne ruke da bira koga želi? Pa nije valjda da ste i vi prešli na medijski platni spisak gđe. Vrgoč, a tako ste zdušno uvijek branili gđu. Lederer, a zatim mi se nekako činilo da stvarno branite dignitet HNK kada se pročulo da će na njegovo čelo zasjesti nekompetentna Dubravka Vrgoč. Ako ćemo onako kako piše u Statutu, koliko čujem, onda se je natječaj za ravnatelje trebao raspisati dva mjeseca prije isteka mandata postojećih ravnatelja.... To se nije učinilo. Ako ćemo opet po Statutu niti natječaj po kojem je primljena gđa, Vrgoč nije imao sve propisno navedene N.N., a na natječaju je prošla bez poštivanja procedure, iako je bio prepun rupa, nepotpunog programa, i da ne nabrajam dalje. I što sad, zato jer se radi o maestru Barezi, koji svaka čast ima 78 godina i dobro se drži, opet treba kršiti zakon. Pa zar vi stvarno mislite da će on sjediti u uredu i rješavati mali milijun svakodnevnih problema i poteškoća i još k tomu dirigirati za ravnateljsku plaću? Tako naivan nije stvarno nitko. Gospodin će vjerojatno dobiti menadžerski ugovor nešto nalik mo.Biliću, a drugi smrtnici će opet morati raditi njegov "kancelarijski" posao. Nemojte sada i vi podržavati bezakonje i anarhiju, dovoljno će nam to pripremiti intendantica HNK u Zagrebu zajedno sa Zlataricom i Bandićem!

IV
IvanXXIII.
08:58 16.09.2014.

Izgubi se novinar u bespućima protupravnog nasilja i inkompetencije. Tako, naime, privlačno zvuče rješenja "preko koljena" i mimo procedure, ali jako bi se Derk zabrinuo da mu se na taj način "izabere" pilot koji ima upravljati avionom u kojemu je dotični putnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije