Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ilica

Jarki kolorit i sunčev sjaj na mediteranskim pejzažima

Duško Šibl Kontrasti
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
08.03.2012.
u 18:53

Autor je sam priznao kako je ovaj ciklus, nastao od 2003. do 2011., dugo čuvao od očiju javnosti

Duško Šibl izložbom “Kontrasti”, otvorenoj u galeriji Ulrich, predstavio se u posve drugačijem tonu od onog na koji smo navikli – umjesto aktova, koji nas najčešće asociraju na njegov rad, izložio je mediteranske pejzaže hvarske šume, Šipana, Lokruma... ali i kontinentalnog Maksimira, za koje sam kaže da ih je dugo čuvao od očiju javnosti.

 – Slike osvajaju bogatstvom boja i intimistički pokazuju što autor nosi u sjećanju. Iako većinom dominiraju hladni tonovi plavih i zelenih nijansi, autor je, eksperimentirajući s hvatanjem odsjaja sunčeve svjetlosti, unio i jarki kolorit pojedinačnih crvenih akcenata i time dokazao da se upravo pejsažima prepoznaje vrhunski umjetnik, a te motive sve  je teže pronaći u domaćem slikarstvu – istaknula je povjesničarka umjetnosti Iva Körbler, autorica predgovora kataloga.

 Izložba donosi urbane pejzaže motiva dubrovačkih ulica, spomenika i javnih skulptura – Kneževa dvora, franjevačkog samostana, zapadnog ulaza u grad Vrata od Pila, Straduna, zvonika... napravljenih u seriji crno-bijelih akrila na papiru.

 – Vedute na prvi pogled djeluju melankolično jer one to doista i jesu.

 Jer Dubrovnik sve više postaje grad koji je sveden na scenografiju, duhovno praznu arhitekturu prepuštenu stihiji turizma, što je i jedna od poruka Duška Šibla – kaže Iva Körbler. Na izložbi, koja traje do 24. ožujka, izložen je 31 rad akrila na platnu nastao u između 2003. i 2011. godine.

Komentara 1

Avatar prgavi
prgavi
16:34 11.03.2012.

izložio je mediteranske pejzaže hvarske šume, Šipana, Lokruma... ali i kontinentalnog Maksimira, za koje sam kaže da ih je dugo čuvao od očiju javnosti. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ \"Slike osvajaju bogatstvom boja i intimistički pokazuju...\" ~ Dobro napisani clanak, ane kao onaj ispod. Jana, svaka ti cast... znas napisati (i opisati)... Jos da mi das LEBa... ili ljubicaste prugice!? U stvari sam htio pisati na onom clanku ispod (Sanja Iveković na međunarodnoj izložbi \"A History of Performance\")... da spotam pisca - jpz(i da se ismijavam iz njegvog pisanja). Ali se nemoze! Nova pravila su na snazi. Nema komentiranja clanka starijeg od tri dana, kao ono... Svakog gosta tri dana dosta, valjda. \'Si yo fuera tu árbol....\' ~ pada kisa vec danima... a na nekim mjestima je sve suho, presuseno... kao u Teslinoj!? A trebalo bi biti kao na Bracu! Kao sto rekoh ~ daj mi LEBa, LEBa i igara... No, Jana Zandomenigo ~ zaista lijepo napisano. Tvoji kolege (neki) bi se mogli od tebe uciti, kako napisati nesto ~ dobro i lijepo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije