Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ufuraj se i pukni

Jan Kerekeš: Film smo snimili s jednim ciljem – vratiti smijeh u kina

Film "Ufuraj se i pukni"
Foto: Kerekesh teatar
1/8
05.02.2019.
u 11:46

Popularna predstava "ufuraj se i pukni" postala “prva hrvatska komedija bez fige u džepu” čija se premijera očekuje 26. ožujka

Braća Krešo (Zoran Pribičević) i Kruno (Jan Kerekeš) Prišt nađu se na prekretnici života i požele upisati studij glume. Kako bi se pripremili za prijamni, traže pomoć od susjeda Črčeka (Ljubomir Kerekeš) koji je jedan od onih vječito smotanih ljudi koji su ipak svima voljni pomoći. Zgode i nezgode koje se dogode tijekom ove neobične suradnje braće Prišt i Črčeka objedinjene su u predstavi Kerekesh teatra “Ufuraj se i pukni” koja se preselila i na velika platna. Tako je popularna predstava postala “prva hrvatska komedija bez fige u džepu” čija se premijera očekuje 26. ožujka, a gdje drugdje nego u Varaždinu iz kojeg je čitava priča i krenula.

Snimali na 48 stupnjeva

Ova uvrnuta komedija nastala je u Kerekesh teatru u suradnji sa ZIA produkcijom, a snimljena je prošloga kolovoza u Varaždinu, pod redateljskom palicom Ljubomira Kerekeša, a po scenariju njegova sina Jana. Tamo je mala glumačka ekipa, u kojoj su još Mirela Brekalo, Ana Begić, Goran Grgić, Žarko Potočnjak, Hana Hegedušić, Draško Zidar i drugi, ističe Jan Kerekeš, unatoč nesnosnim vrućinama (jedan dan zbog reflektora izmjerili su i 48 Celzijevih stupnjeva) “pucala” od smijeha, što će gledatelji imati priliku vidjeti na kraju filma u tzv. bloopersima. Od trinaest predstava, koliko ih je nastalo u produkciji Kerekesh teatra, otac i sin Kerekeš odlučili su se u film pretvoriti ovu predstavu s kojom su proputovali cijelu Hrvatsku.

– Kako smo se odlučili? Hm... Vukli smo slamke, koju ćemo... Šalim se. “Ufuraj se i pukni” priča je koju nam je i s produkcijske strane bilo najlakše realizirati, naravno s obzirom na mogućnosti i s obzirom na to da se radi o prvom projektu u koji smo se upustili. Predstavu smo do sad odigrali više od 130 puta diljem Hrvatske i shvatili smo da se publika smije potpuno isto, jednako glasno i srčano u Varaždinu, u Zagrebu, Vukovaru, Puli, Rijeci, Krapini, Čakovcu, Splitu, Zadru i Dubrovniku i svim drugim malim i velikim mjestima u Hrvatskoj. Priča filma posebno nam je draga jer je skoro prema istinitom događaju – govori Kerekeš mlađi. Ako je suditi po uspjehu koji su Kerekeši doživjeli s predstavom, film će publika itekako dobro prihvatiti, posebice jer, ističe Kerekeš, na hrvatskoj filmskoj sceni poprilično nedostaje neopterećenih komedija.

– Tata i ja obožavamo komedije i obožavamo film. Jako često odlazimo zajedno u kino. Mišljenja smo da dugo nismo gledali dobru hrvatsku komediju u kinu. Komediju nakon koje izlaziš iz dvorane jako dobro raspoložen, zabavljen i neopterećen. Znam da tata i ja nosimo komediju u sebi i želimo to pokazati i na filmu. Dopustite nam da vas nasmijemo – govori Kerekeš dodajući kako je “Ufuraj se i pukni” film za publiku.

– Ne radimo ništa samo za sebe. I predstave i filmove radimo da možemo nasmijati publiku. Upravo je to jedini cilj ovog filma. “Ufuraj se i pukni” film je u kojem nema tragedije, nema rata, politike, nema ničeg negativnog. Likovi u filmu tu su samo da vas nasmiju i zabave. Možda upravo zbog toga film gubi na umjetničkoj vrijednosti, ali iskreno – meni je to potpuno nevažno. Meni je dosta drame u životu, tragedije u novinama i politike na televiziji, a vama? Želim puno više komedije i želim vidjeti ljude sretne i nasmijane – govori Kerekeš. Tijekom snimanja filma Kerekeši su nastojali stvoriti nešto što će, po njihovu mišljenju, osvježiti domaću filmsku scenu.

– Kod hrvatskih filmova, koji su predstavljeni kao komedije, često mi se dogodi da je dobar film, ali loša komedija. Kad sam u kinu, imam osjećaj kao da se svi mogu još duplo više opustiti i zabaviti, i glumci i redatelj filma i skladatelj glazbe i publika koja gleda film. U kinu mi nedostaje smijeh. Drago mi je da se snima više filmova nego prije deset godina, ili mi se barem čini da je tako, a s druge strane, žao mi je da kao glumac jako rijetko čujem za audiciju, a kamoli dobijem priliku za audiciju – objašnjava Kerekeš dodajući kako mu često redateljski i producentski postupci nisu najjasniji.

Bezuvjetno povjerenje

– Lijepo je kad redatelj ima bezuvjetno povjerenje u glumca i često zove istu ekipu u film, ali baš da od pet najava za filmove koji stižu u kina u čak četiri najave vidiš ista lica, nekako mi postaje sve više odbojno. Razumijem kolege glumce, ali često ne razumijem redatelje i producente, kao da se boje istraživanja, upoznavanja, kao da se boje rizika. Nekad se baš u tom riziku dogode najljepše stvari – ističe Kerekeš. Film će svi zainteresirani u kinima diljem Hrvatske moći gledati od 4. travnja, a na projekcijama se očekuje, što drugo od ovoga dvojca, nego pregršt dobre zabave.

– Film će se prikazivati isključivo kao 2D, možda netko vidi 3D (ako je popio čašicu više prije filma), a 4D jedino ako netko ispusti “tihomira” u kinu – zaključuje Kerekeš.

Komentara 1

DU
Deleted user
13:28 05.02.2019.

Smijeh je kod nas danas postao jedna tako ozbiljna stvar; budem to s guštom pogledao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije