Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doznajemo

Jako razljućena: Balet mijenja ime zbog zabrane Josipe Lisac

Josipa Lisac
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
30.05.2019.
u 19:28

Josipa Lisac koja je nositeljica prava za pjesmu nije dozvolila da se koristi takvo ime baleta koje jasno asocira na pjesmu njezina pokojnog supruga kao niti da se u baletu koristi pjesma O jednoj mladosti

Kako nam je prije nekoliko minuta potvrdio Goran Golovko, v.d. intendanta Hrvatskog Narodnog Kazališta u Splitu, sutrašnja premijera Baleta o jednoj mladosti neće nositi to ime. Naime, na adresu je splitske kulturne kuće stigao dopis iz jednog odvjetničkog ureda u kojem se traži odustajanje od imena glazbeno-scenske izvedbe te zabrana korištenja skladbe O jednoj mladosti, poznatog hrvatskog evergreena Karla Metikoša a koji je izvodila Josipa Lisac.

Kako doznajemo, dopis na zastupatelja prava na jednu od najpoznatijih hrvatskih pjesama s upitom za prava na njezino korištenje došao je tek ovog tjedna što je definitivno prekasno da bi se postigao dogovor o autorskim pravima za istu. Josipa Lisac koja je nositeljica prava za pjesmu nije dozvolila da se koristi takvo ime baleta koje jasno asocira na pjesmu njezina pokojnog supruga kao niti da se u baletu koristi pjesma O jednoj mladosti.

Josipa Lisac
1/20

Poznata naša pjevačica navodno je bila jako razljućena ovim propustom HNK u Splitu te se odlučila na zabranu. HNK u Splitu odlučio je odustati od imena i izvođenja skladbe, potvrdio nam je Golovko, rekavši kako će upravo imati sastanak na tu temu na kojemu će odlučiti kako postupiti nakon odluke Josipe Lisac.

Time prestaje i mogućnost dogovora za koji su se zastupatelji autorskih prava djela Josipe Lisac i Karla Metikoša nadali da će se postići u zadnji čas te se time izbjeći neugodnost do koje je došlo očitim nemarom produkcije baleta. Kako je balet kompleksna glazbeno-scenska izvedba čija priprema ne traje kratko, bilo je dovoljno vremena za dogovoriti uvjete za korištenje bilo koje od skladbi pa tako i O jednoj mladosti.

Nema informacija da je bilo još reakcija na ostale skladbe koje je HNK Split namjeravao koristiti u baletu, a službeno priopćenje zastupatelja prava Josipe Lisac, riječ je o jednoj velikoj diskografskoj kući, očekujemo sutra tijekom jutra. U visokopubliciranom baletu koristi se niz domaćih evergreena poput Za mene je sreća Gabi Novak i Radojke Šverko, Još jednom Elvire Voće, Potraži me u predgrađu, Lade Leskovara, Tvoj glas, grupe 4M, Samo jednom se ljubi, Ive Robića te još niz drugih pjesama.

Kako će se sada balet zvati, doznat će se vrlo uskoro s obzirom na to da mu je, kako je poznato, premijera sutra, u petak, a Goran Golovko obavijestio nas je u istom telefonskom razgovoru da će se o tome odlučiti već večeras. Također je očito da treba odlučiti i što je s dijelom predstave u kojoj se koristi pjesma čije je izvođenje u baletu osporeno.

Ključne riječi

Komentara 64

PE
PetiElement
22:00 30.05.2019.

Komentari od nekakvih.. koji nemaju pojma uopće tko je Josipa i nikad čuli nešto od Josipe..... Ona je diva u pravom smislu te riječi.. jedna i jedinstvena u Hrvatskoj.. bez konkurencije.... uz dužno poštovanje nekim našim pjevačicama.. ali ona je uvijek bila zaista posebna, a i njene vokalne sposobnosti prije svega

DU
Deleted user
21:07 30.05.2019.

Bravo Josipa. Doslijedna kao i uvijek. Naravno ni ovoga puta neće Vas svi razumijeti. Ne mari. Niste nikada ni bila za svakoga. Sa postovanjem i divljenjem.

MM
misticna.magla
09:33 31.05.2019.

Ima pravo na svoja autorska prava, koja su ovi sa baletom htjeli tak samo maznuti, ako prođe prođe. I sad niš od baleta. Ima Lisica pravo, i ja bi tak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije