Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prljavo rublje

J. Sarver optužio film “Narednik James” da mu je ukrao život

narednik james
04.03.2010.
u 15:28

Što može izbaciti iz kolosijeka iračkog veterana, stručnjaka za bombe koji se svakodnevno nalazi u smrtnoj opasnosti i živi kao trajna meta neprijatelja? Hollywoodski film!

Što može izbaciti iz kolosijeka iračkog veterana, stručnjaka za bombe koji se svakodnevno nalazi u smrtnoj opasnosti i živi kao trajna meta neprijatelja? Hollywoodski film! Hvaljen od kritike, gledan od publike, jedan od dva glavna oskarovska favorita.

Tako se može zaključiti nakon što je 38-godišnji američki narednik Jefferey Sarver optužio film “Narednik James”, odnosno njegova scenarista Marka Boala, da je zasnovao glavnoga junaka filma na njegovu životu. Sarver i njegov tvrdokorni odvjetnik Geoffrey Fieger tvrde da većina scena u filmu nije plod fikcije nego bezobrazne krađe, a za to prilažu i dokaze.

Bez utjecaja na Oscara

Kao novinar koji je pisao reportažu za Playboy 2005. godine, scenarist Boal bio je priključen Sarverovoj jedinici i kao takav je, prema optužbi, uzeo od narednika neke od najboljih rečenica u filmu, uključujući i sam naziv (“Hurt Locker”).

Sarver tvrdi da mu zauzvrat Boal, ni itko drugi iz ekipe filma ili producenata, “nije ponudio ništa, kao i mnogo puta prije kada je Hollywood bjesomučno iskorištavao živote milijuna američkih ratnih veterana”.

Optužbe za krađu intelektualnog vlasništva stigle su za ekipu filma “Narednik James”, na njihovu sreću, ipak kasno da bi utjecale na rezultate glasovanja, budući da je odvjetnik Fieger podigao optužbu i o njoj obavijestio javnost dan nakon završetak glasovanja. Nitko pametan ne bi srušio šanse kandidata da osvoji Oscara i potom, osvoji li ga, a optužbe budu usvojene, izvuče dodatnu korist. Ionako je već lansirano da je riječ o “višemilijunskoj odšteti”.

Zabrana producentu

Manje sreće imao je producent “Narednika Jamesa” Nicolas Chartier koji će ostati zapamćen kao prvi čovjek u povijesti Oscara kojemu je zabranjeno pojaviti se na dodjeli jer je glasačima Akademije filmskih znanosti i umjetnosti slao mailove s porukom da ne glasuju za “film skup 500 milijuna dolara”, jasno aludirajući na svojeg glavnog konkurenta, “Avatar” Jamesa Camerona.

Njegove postupke organizatori Oscara ocijenili su “etički neprihvatljivima”, premda je bilo onih koji se pitaju zašto bi prljavi načini kampanje bili rezervirani za politiku. Inače, rašireno je vjerovanje da je “Narednik James” izgledniji osvajač Oscara od “Avatara”, pa mnogi misle da su sve nedaće koje proživljava zapravo napori da ga se zaustavi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije