Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kultura ukidanja na djelu

J. K. Rowling transfobnim ispadima razbjesnila fanove. Svi su obožavali Harryja Pottera, a sada je pokapaju

Foto: Doug Peters/Press Association/PIXSELL
19.09.2020.
u 13:46

Autorica knjiga o Harryju Potteru J. K. Rowling izazvala je lavinu kritika na društvenim mrežama. I inače poznata po politički nekorektnim stavovima, kap koja je prelila čašu bio je njen odabir da u svoj najnoviji roman uvrsti ubojicu transvestita.

Autorica knjiga o Harryju Potteru J. K. Rowling ponovno izaziva bijes svojih pratitelja. Njezin najnoviji roman “Troubled Blood” iz serijala krimića, koje piše pod pseudonimom Robert Galbraith, izazvao je lavinu kritika. Nakon što se slavna spisateljica već više puta našla na meti LGBT zajednice zbog kontroverznih tvitova o transrodnim osobama, odlučila se u loše tempiranom i zbunjujućem potezu u svoj novi roman uvrstiti serijskog ubojicu transvestita.

Bijesna internetska rulja zaključila je kako je ovo kap koja je prelila čašu i odlučila da Rowling treba – ukinuti. To zaista i misle jer praksa “kulture ukidanja”, kako se to ovih dana naziva, poziva na bojkot i ekskomunikaciju onih koje se ne uklapaju u takozvane opće standarde političke korektnosti. Tako se ovih dana društvenim mrežama širi i hashtag #RIPJKRowling ili “počivala u miru”, kojim je njezini kritičari sasvim doslovno žele pokopati. Bivši obožavatelji pale svoje primjerke “Harryja Pottera” i javno je se odriču, a neki glasni ekstremisti pozivaju i na linč. Ali nekorektne i u najmanju ruku neobične tviterske navike J. K. Rowling sežu godinama u prošlost, a gotovo svi smatraju da svako toliko iskače iz paštete samo kako bi ostala relevantna.

Ničim izazvana tako je prije nekoliko godina proklamirala da je čarobnjak profesor Dumbledore bio homoseksualac. Zgražala je javnost i čudnovatim, ali bezazlenim tezama o zahodskom bontonu u čarobnjačkom svijetu – olakšaju se na mjestu, pa čarobnim štapićem počiste nered. No, nedavno je došla na zao glas kao TERF-ica, što je termin koji označava radikalnu feministicu koja osporava prava transrodnim osobama. Osobe koje se u taj pokret svrstavaju smatraju kako borba transrodnih žena nema što raditi u okrilju feminističke borbe, nastoje zabraniti transrodnim ženama ulazak u ekskluzivno ženske prostore poput javnih toaleta, a pokatkad i sasvim negiraju postojanje transrodnosti. Rowling, koja se deklarira kao feministica, ali izbjegava se svrstati u spomenuti radikalni ogranak, sumnju na sebe najprije je navukla kad je stala u obranu drugih poznatih TERF-ica. Nije joj naruku išlo ni kada se izrugivala izrazu “osobe koje menstruiraju” upotrijebljenom u jednom članku, a što joj bi da u jeku svih tih skandala još i u roman uvrsti ubojicu transvestita, zaista ne možemo dokučiti.

Sama Rowling doduše tvrdi da je spomenuti lik temeljila na stvarnim serijskim ubojicama. No, umjerenija struja internetskih boraca za pravdu upozorava da je kultura ukidanja vrlo štetna praksa te da se odlazi predaleko u nastojanjima da se svijet počisti od svih koji razmišljaju drukčije. Na koncu, kažu mnogi kojima je vitezova političke korektnosti dosta, umjetničko djelo moramo naučiti promatrati neovisno o autoru. 

Komentara 14

DO
domagoj1492
14:55 19.09.2020.

A tko kaže da se šutljiva većina opće populacije ne slaže sa Rowling ?

ST
stefj
15:01 19.09.2020.

Iz toga vidimo da se metode antifa uopće ne razlikuju od metoda onih samo fa. A ova šizofrenija s političkom korektnosti već davno je otišla u potpuno krivom smjeru...

ZW
zweistein
15:19 19.09.2020.

nokautirala ih je jednostavnom rečenicom: postoje dva spola, jedan ima, a drugi nema menstruaciju!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije