Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Izvrstan početak glazbenog polugodišta Hrvatske glazbene mladeži

Izvrstan početak glazbenog polugodišta Hrvatske glazbene mladeži
Foto: Promo
1/4
24.01.2019.
u 12:17

U suradnji s Muzičkom Akademijom mladu publiku očekuje niz koncerata, od Čajkovskog za djecu, pa do Figarovog pira te Pepeljuge i Pčelice Maje

Izvrsnim koncertom Mladi za mlade Hrvatska glazbena mladež otvorila je vrata glazbenom polugodištu za djecu i mlade. U Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog mladoj su se publici predstavili laureati 7. Hrvatskog natjecanja Papandopulo -  Lucija Pejković na violončelu, Divna Šimatović i Ivan Šimatović na gitari.

Lucija Pejković briljirala je na violončelu, a kroz izvedbe djela Buhoslava Martinua i Claudea Debussya na klaviru su je pratili Petra Šket te Domagoj Guščić. Iznimno nježan, a moćan nastup Divne Šimatović na gitari oduševio je publiku i to izvodeći djela Francisca Tárrega, Olje Jelaska i Johna V. Duartea.  Posebna poslastica ove iznimne glazbene večeri bio je nastup sestre i brata - Divne i Ivana Šimatovića, na gitarama i njihova uigrana izvedba djela Stanley Myersa i Fernanda Sora. Jedinstvena i snažna glazbena, koncertna večer mladih laureata oplemenila je i ugrijala razdraganu publiku.

Foto: Promo

Ovim koncertom i pomno osmišljenim programima, čiji je odabir i smisao neupitan, podjednako s pedagoške kao i umjetničke strane, Hrvatska glazbena mladež već godinama uspostavlja  mostove između mladih naraštaja i glazbe uvodeći ih u čarobni svijet umjetnosti. Pažljivo pripremljeni koncerti samo za mlade i djecu poseban su doživljaj kojim se u umjetničkom ozračju odgajaju budući naraštaji gdje su im inspiracija i uzori talentirani umjetnici.

Posebno se pripremao ovogodišnji glazbeni program Hrvatske glazbene mladeži i to u suradnji s renomiranim nacionalnim glazbenim ustanovama – Muzičkom Akademijom, Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Hrvatskim komornim orkestrom, Zagrebačkim solistima, Hrvatskim društvom skladatelja i Muzičkim biennalom Zagreb.

Foto: Promo

U suradnji s Muzičkom Akademijom mladu publiku očekuje niz koncerata, od Čajkovskog za djecu, pa do Figarovog pira te Pepeljuge i Pčelice Maje. Uoči Valentinova Hrvatska glazbena mladež s Operom Hrvatskog narodnog kazališta organizira veliki koncert Opera u Lisinskom kada će se izvoditi najljepše ljubavne arije, dueti i prizori iz operne literature. Mlada će srca u svijet operne ljubavi uvesti Ivana Srbljanin, Stjepan Franetović i stipendisti Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a kroz koncert će ih voditi Dražen Siriščević, redatelj i narator. Koncert Opera u Lisinskom održat će se 5. veljače u jutarnjim satima, a već sada veliki interes publike pokazuje da su naši školski programi gladni kvalitetnih koncertnih događanja.

U suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom i Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog organizira se Tjedan glazbe - manifestacija za djecu i mlade slušatelje koju ove godine u travnju očekuje baletna suita Žar ptica, Igora Stravinskog sa čak četiri koncerta pod ravnanjem maestra Tončija Bilića, a pripovjedač je Dinko Bogdanić. Glazbeno-plesne izvedbe prati i izložba Radost slikanja uz glazbu kada će se izložiti umjetnički radovi djece koja sudjeluju u likovnom natječaju na koji se radovi još mogu prijaviti do 3. ožujka 2019.  godine.

Mladu publiku samo do ljeta očekuju kvalitetni koncertni programi Hrvatske glazbene mladeži, a sve informacije mogu se pronaći na www.hgm.hr mrežnim stranicama i društvenim mrežama.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije