Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lado za Japan

Izvrsna praizvedba Vidoslava Bagura na koncertu Lada

ansambl lado u lisinskom
borna filić/pixell
30.05.2011.
u 13:47

Ansambl Lado u dvorani Lisinski održao je cjelovečernji dobrotvorni koncert za žrtve potresa u Japanu. Praizvedena je i koreografska točka Vidoslava Bagura posvećena plesovima i pjesmama Ravnih kotara

Cjelovečernji koncert ansambla Lado posvećen žrtvama potresa u Japanu, u kojem su ladovci prije pet godina izazvali buru ovacija, bio je pun umjetnički pogodak. Program nije bio uobičajen i donio je suvislu kombinaciju starijih, ali i novijih folklornih koreografija. Riječ je o programu u kojem u potpunosti do izražaja mogu doći velike izvedbene mogućnosti ansambla koji je očito željan pozornica i serioznih plesno-pjevačkih programa. Posebno valja izdvojiti i pohvaliti impresivnu praizvedbu koreografije Vidoslava Bagura “Resti bolje moj zeleni bore” s pjesmama i plesovima u folkloru, a i inače zapostavljenih Ravnih kotara. Osim iskusnom Baguru, čestitke tu posebno valja uputiti i glazbenom obrađivaču Jošku Ćaleti koji je sasvim sigurno zaslužan za veličanstven zapjev članova ansambla koji su na mahove u dvorani Lisinski zvučali poput kakvog oratorijskog zbora. Krajnje je vrijeme da Ćaleta baš za mješoviti zbor Lada na tradicijskoj glazbenoj osnovi komponira neki samosvojni folklorni oratorij. Praizvedba nove koreografije tandema Bagur-Ćaleta važan je datum hrvatskog folklora koji se očito ne mora kititi samo starim i već desetljećima provjerenim perjem.

Publika s puno entuzijazma prihvaća i sada već afirmiranu točku s pjesmama i plesovima Baranje “Ej sviraj Pavo” Krunoslava Šokca u glazbenoj obradi Duška Topića, kao što je burno pozdravljena i kostimografski i scenski raskošna koreografija Mojmira Golemca “Turopoljski mladečki” u glazbenoj obradi samog Golemca, ali i Dražena Kurilovčana te Gorana Kačurova. Osvježenje je vidjeti i koreografiju “Prutoljaki hodiju” s jurjevskim običajima iz Hrvatskog zagorja koju je scenski priredio Ivica Ivanković, koji je uz Marija Plešu i njen glazbeni obrađivač. Uz poznate točke koje su proslavile Lado, poput koreografija Zvonimira Ljevakovića i Ivana Ivančana, posebno treba istaknuti svaki samostalni nastup Ladova orkestra koji publika s pravom burno pozdravlja. Ove su, plemenite dobrotvorne večeri, članovi orkestra izvodili uglavnom djela Bože Potočnika, jednog od najzaslužnijih stručnjaka koji su čuvali tradicijske napjeve dajući im novu kvalitetu i novu prijeko potrebnu dimenziju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije