Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proslava u Hrvatskom školskom muzeju

Izvornici romana Mate Lovraka izloženi za njegov 120. rođendan

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSEL
VL
Autor
Denis Derk
10.03.2019.
u 15:25

Lovrak je prvo pisao rukopisom, a onda je slijedio prijepis pa strojopis, a njegove izvornike Muzeju je donirala Lovrakova unuka Jagoda

Još se nije rodila ministrica obrazovanja koja će iz lektire izbaciti Matu Lovraka. Da je Mate Lovrak jedan od najpopularnijih hrvatskih pisaca za djecu, svjedoči i činjenica da je Hrvatski školski muzej baš na piščev 120. rođendan javnosti prvi put pokazao autografe triju njegovih poznatih romana, i to “Vlaka u snijegu”, “Družbe Pere Kvržice” i “Neprijatelja broj 1.”. Riječ je o donaciji koju je muzeju poklonila Lovrakova unuka Jagoda Hodak. Ta će donacija dodatno obogatiti građu Muzeja koji u stalnom postavu od 2000. godine ima i Lovrakovu radnu sobu. Iako su najnoviju donaciju Lovrakovih autograma javnosti namjeravali izložiti samo jedan dan, zbog velikog interesa autografi će se moći pogledati i slijedećeg tjedna.

Hrvatski školski muzej od 1978. posjeduje Lovrakovu radnu sobu, biblioteku, uporabne predmete, fotografije i građu koja se čuva u 37 arhivskih kutija. No ovaj dio autografa je obitelj do sada zadržala u svom posjedu. Zahvaljujući ljubaznosti unuke dobili smo i autografe, ali i portrete, ilustracije i dio dokumenata. Javnost se najviše interesira za romane, a tu se radi o bilježnicama s autografima. Lovrak je u pravilu prvo pisao rukopisom, onda je slijedio prijepis, pa strojopis. Romana “Vlak u snijegu” koji se prvo zvao “Djeca Velikog Sela”, prvo je zapisan u četiri bilježnice, dok je prijepis sačuvan u deset bilježnica. Rukopis “Družba Pere Kvržice” ima devet bilježnica, a mi smo izložili i prvo Binozino izdanje romana iz 1933. Tu je i rukopis “Neprijatelj broj 1.” čije je prvo izdanje objavljeno 1938. godine – kaže Sonja Gaćina Škalamare, muzejska savjetnica i voditeljica arhivske zbirke.

– Biblioteka Mate Lovraka ima oko 480 knjiga. Sada smo skenirali dobivene rukopise koji su tako dostupni istraživačima književnosti. Zahvaljujući adekvatnom tretmanu Lovrakove ostavštine, dobili smo i ostavštinu Grigora Viteza te dio ostavštine Nade Iveljić. U elektroničkom obliku smo objavili i Lovrakova pisma Vitezu i Vitezova pisma Lovraku – kaže Gaćina Škalamera.

Prvu veliku donaciju koja podsjeća na Matu Lovraka Hrvatski školski muzej dobio je od književnikove kćeri Đurđice Lovrak Vujasinović, a sada je suradnja s obitelji uspješno nastavljena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije